„Klubrádió
Reggeli gyors

Most (ne) mutasd meg!

2/01/2020 16:39

| Szerző: Klubrádió

Igyekeznek megtiltani a fotózást több kórházban, mert a lehangoló valóságot ábrázoló képek sértenék a jó hírnevüket.

2020. január 02. Reggeli gyors - részlet 20.01.02. Asbóth Márton
07:01
00:00

Figyelmeztető feliratokat helyeztek ki különböző kórházakban, amelyek a fényképezés, videó-, vagy hangfelvétel készítésének tilalmáról szólnak. Asbóth Mártont, a Társaság a Szabadságjogokért magánszféra projektjének vezetőjét kérdeztük, hogyan is értelmezendő egy ilyen felirat.

Nos, a helyzet egyértelmű: egy közpénzből fenntartott, közforgalom számára megnyitott intézményben nem lehet megtiltani a fényképezést. Nyilván vannak egy kórháznak olyan helyiségei, amelyekbe nem mehet be bárki, például a nővérszoba, vagy a műtő, ott nem készülhetnek felvételek, máshol azonban igen, és azokat nyilvánosságra is szabad hozni.

Egy nagyon fontos szempontot azonban figyelembe kell venni, mégpedig azt, hogy mások személyiségi jogait nem sértheti meg a felvétel készítője. Sem akkor, amikor elkészíti a fotót, sem akkor, amikor például egy közösségi oldalon kommenttel látja el.

A kórházak persze más okból tiltják a fotózást. Ez kiderül a szövegből: „Az intézmény területén észlelt esetleges tárgyi hiányosságokat, annak mielőbbi kezelése érdekében elsődlegesen az intézmény vezetője részére kell jelezni. A betegellátás biztonságához fűződő közbizalom megőrzése érdekében, amennyiben a tárgyi feltételekről készített felvételek sértik az intézmény jó hírnevét, az intézmény megteszi a szükséges jogi lépéseket.” Egyszerűbben fogalmazva: nem szeretnék, ha többen látnák, hogy hullik a csempe, hogy nincs ülőke a vécén, hogy táskás a plafon, vagy egyszerűen csak koszos minden. Mert az sértené az intézmény jó hírnevét.

Asbóth Márton elmondta, hogy a tények rögzítése, dokumentálása nem sértheti senkinek és semminek a jó hírnevét. Így jogi lépéseket kilátásba helyezni értelmetlen dolog. Az persze célszerű, ha a hiányosságokat jelzi valaki az intézmény vezetőinek, de ők feltehetően tudnak már ezekről.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.01.02. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes