„Klubrádió
Reggeli gyors

Morawiecki odaszúrt a magyaroknak: putyintalanítás kell, Moszkvával szerződni olyan, mint az ördöggel szerződni

28/02/2023 13:19

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hosszabb óta taglalja, mi lehet Európa ereje az orosz agresszió ellen, nemrég kifejezetten a magyar népnek üzenve írt cikket, amiből akár a magyar kormányzat számára felfogható tanácsokat is ki lehet olvasni. Ezekről a tanácsokról beszélt Gordon István Lengyelország szakértő a Reggeli gyorsban.

2023. február 28. Reggeli gyors - részlet 2023.02.28. Gordon István
08:44
00:00

Lengyelország politikusai a választásokhoz közeledve egyre több az egységet, a közös fellépést hangsúlyozó nyilatkozatokat tesznek, aminek központi eleme, hogy hogyan lehet az orosz agresszió ellen védekezni.

EU-csúcs Brüsszelben - A magyar és a lengyel miniszterelnök
 
Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki
 
Brüsszel, 2020. július 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Gordon István Lengyelország szakértő szerint mostanában bármi is legyen a téma, annak a mozgatórugója a közelgő választásokra való felkészülés. Érdekesnek nevezte, hogy Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes már tavaly ősszel elkezdte járni a vidéket, és olyan témákkal próbált kampányolni, amikkel közösen fel lehetne lépni a kampányban, de akkor még kudarcot vallott, többek között azzal a kijelentésével, hogy nem kellene a magyarokkal közösködni, mondta Gordon.

Azóta viszont Morawiecki is beszállt a korteskedésbe, volt egy szilveszteri írása, és nemrég pedig kifejezetten négy magyar kormányfüggetlen újság számára írt egy újabb levelet, amiben határozottan értékelte az egy éve tartó ukrajnai háborút. Mint írta, ez a háború mindannyiunkat érint, és Oroszország birodalmi tervei túlmutatnak Ukrajnán, amivel megfricskázta a magyar kormányzatot, fűzte hozzá Gordon.

A levél második tanulsága, hogy Morawiecki szerint a globális gazdasági válságot Oroszország szítja. "Ezt a magyaroknak nem ártana megszívelni: az energiaválság és az infláció forrása Oroszország birodalmi agressziója" - mondta Gordon.

Morawiecki arról is írt, hogy Európa szuverenitásának előfeltétele Európa "putyintalanítása", mivel korábban "számos európai kormány azt hitte, hogy rendes szerződéseket lehet kötni Moszkvával, de ezek a szerződések az ördöggel kötött paktumok".

És végül arról írt, hogy az orosz zsarolásokkal, fenyegetésekkel szemben szolidaritással kell fellépni, mondta Gordon. Végül az írás arra is kitér, hogy Oroszország elleni küzdelemeben a győzelmet nem csak az ukránok sikerei jelentik, hanem szankciók által az oroszok meggyengítése is: a cél Ukrajna újjáépítése és Európa megerősítése közösen. Ezeket a gondolatokat Gordon és feltehetően Morawiecki is a magyar kormányfő figyelmébe is ajánlotta.

Reggeli gyors/interjú Gordon Istvánnal
2023.02.28., kedd 7:15
Riporter: Dési János