„Támogassa
A lényeg

A lengyelek elfogadták az EU kéréseit

13/01/2023 15:47

| Szerző: Klubrádió

Jóváhagyta pénteken a lengyel parlamenti alsóház a legfelsőbb bíróságról szóló törvény módosítását, ami lehetővé teheti a Lengyelországnak szánt uniós helyreállítási források kifizetését.

A 460 fős szejmben 203 képviselő szavazott, 52-en ellene, 189-en tartózkodtak, 16-an pedig nem voksoltak. A tervezet most a szenátus elé kerül.

A tervezetet december közepén nyújtotta be a kormánykoalíció élén álló Jog és Igazságosság (PiS) párt. A módosításokra a kormány beszámolója szerint rábólintottak az illetékes uniós biztosok, és azok megfelelnének a lengyel helyreállítási tervben megszabott egyik fő feltételnek. Ezáltal lehetővé tennék a Lengyelországnak szánt uniós támogatások kifizetését.

A leglényegesebb változás a törvényben az lenne, hogy a bírák fegyelmi ügyei a legfelsőbb bíróságtól egy másik intézmény, a legfelsőbb közigazgatási bíróság hatáskörébe kerülnek át. Pontosítanának azokon az eljárásokon is, amelyek szerint egy per előtt vizsgálható a bírák elfogulatlansága.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök a pénteki szavazás után újságíróknak egy Brüsszellel megkötött „nehéz kompromisszumnak” nevezte a törvénymódosítást. „Be akarjuk fejezni a Nyugattal folytatott vitát, mert a valódi ellenség keleten van” – utalt Morawiecki az ukrajnai háborúra. Elismerte, hogy az SP „helyesen érvelt”, “a politika viszont a kompromisszum művészete”, most fontosabb ügyekért kell harcolni – tette hozzá.

Andrzej Duda pedig, aki államfőként a törvények végleges megítélésére jogosult, decemberben azt mondta: az új törvénytervezetről a kormány vele nem egyeztetett. Jelezte: amikor elé kerül a törvény, a parlamenti viták befejeződése után, akkor nem fog beleegyezni semmilyen, a lengyel alkotmányos rendet sértő előírásba.

Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője a PAP hírügynökségnek a lengyel helyreállítási tervben foglalt vállalások irányában tett fontos lépésnek nevezte a tervezet alsóházi elfogadását. Jelezte: Brüsszel figyelemmel fogja kísérni a törvényhozási folyamatot, és fontosnak nevezte, hogy a végleges jogszabály „növelje a bírósági jogvédelem és a bírói függetlenség törvényben garantált szintjét”.

A lengyel helyreállítási terv 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását teszi lehetővé.

(forrás: MTI, kiemelt kép: MTI/EPA pool/Ronald Wittek)