„Klubrádió
A lényeg

Mohamed Aida sporttörténelmet írt

29/07/2021 16:21

| Szerző: Klubrádió

Sporttörténelmet írt a vívó Mohamed Aida, ő lett az első magyar sportoló, aki hét olimpián is részt vett. A háromszoros úszó olimpiai bajnok, Hosszú Katinka elbúcsúzott az olimpiától, a 20. helyen végzett a 200 hát előfutamában. Milák Kristóf viszont a második legjobb időt érte el a 100 pillangó előfutamában. Finndingiben szereplő vitorlázónk, Berecz Zsombor a harmadik helyen áll. A női kézilabda-válogatott kikapott az orosz csapattól.

Sporttörténelmet írt a vívó Mohamed Aida, hiszen mai pástra lépésével ő lett az első magyar sportoló, aki hét olimpián is részt vett. A 45 éves vívó a női tőrcsapat tagjaként egy hetedik hellyel fejezte be ötkarikás pályafutását. Az együttes Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra összeállításban a négy közé kerülésért kikapott az olaszoktól, majd a helyosztón Kanadától is, de végül a lányok győzelemmel fejezték be: 45-28-ra győztek Egyiptom ellen. Mohamed Aida ez utóbbi találkozón szállt be a csapatba.

Tokió 2020 - Vívás - Hetedik lett a magyar női tőrválogato
 
Mohamed Aida és az egyiptomi Jara el-Sarkavi asszója a női tőrözők csapatversenyében, az 5-8. helyért folyó küzdelemben, a tokiói nyári olimpián 2021. július 29-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor
 

Háromszoros úszó olimpiai bajnokunk, Hosszú Katinka elbúcsúzott az olimpiától, miután csak a 20. helyen végzett a 200 hát előfutamában. "Sejthető volt, hogy nem ez lesz életem úszása. Próbáltam a lehető legerősebben kezdeni, a vége pedig nagy küzdés lett. A versenyek hiányoztak a szokásos felkészülésemhez" – nyilatkozta Hosszú Katinka, akinek ez volt az utolsó száma Tokióban. Előtte 400 vegyesen ötödik, 200 vegyesen hetedik lett, míg a 200 pillangótól visszalépett. Hosszú kiesése ellenére is lesz magyar elődöntős 200 háton, Burián Kata ugyanis a 8. időt úszta.

Tokió 2020
 
 Hosszú Katinka a tokiói nyári olimpia női 200 méteres vegyesúszásának elődöntőjében 2021. július 27-én. Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj
 
 

Milák Kristóf viszont a második legjobb időt teljesítette a 100 pillangó előfutamában, csak a világcsúcstartó amerikai Dressel volt gyorsabb, nála, aki olimpiai rekordot úszott. Ugyanitt Szabó Szebasztián a 14. időt úszva várja a holnap hajnali elődöntőt. Nem jutott döntőbe a 4x100 méteres mix vegyesváltó, amelyik 15. lett.

Tokió 2020 - Úszás
 
 Milák Kristóf rajtol a férfi 4x100 méteres gyorsúszás döntőjében a tokiói nyári olimpián 2021. július 26-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

Harmadik csoportmérkőzésén is vereséget szenvedett a magyar női kézilabda-válogatott. Az együttes simán 38-31-re kikapott az orosz csapattól. Elek Gábor szövetségi kapitány együttese ezzel nagyon nehéz helyzetbe került a csoportból továbbjutás szempontjából. Tegyük hozzá, a válogatott két fontos játékost, Kovacsics Anikót és Szucsánszki Zitát is elveszített sérülés miatt. A női kézisek legközelebb szombaton 12.30 órakor a spanyolokkal játszanak.

Tokió 2020 - Női kézilabda - Magyarország-Franciaország
 
A magyar válogatott a tokói nyári olimpia női kézilabdatornája B csoportjában játszott Magyarország-Franciaország mérkőzés előtt 2021. július 25-én. MTI/Czeglédi Zsolt
 

Finndingiben szereplő vitorlázónk, Berecz Zsombor a harmadik versenynap után a harmadik helyen áll. A világ- és Európa-bajnok magyar ma előbb a hatodik, majd a hetedik helyen ért célba, ezzel egyet visszacsúszott összetettbeli pozíciójához képest, de még így is harmadik. Laser Radialban Érdi Mária a 15. nyolc futam után, míg Laser Standardben Vadnai Benjamin a 18. helyről várhatja a folytatást. A két Laser hajóosztályban holnap újabb két részversennyel befejeződnek a selejtezők, a legjobb tíz pedig az éremfutamban száll majd vízre, a két magyarnak azonban erre nincs reális esélye. A szörfös Cholnoky Sára csütörtökön befejezte szereplését, a 25. helyen végzett.