„Klubrádió
Reggeli gyors

Egri Viktor: Túl nagyra nőtt az olimpia

28/07/2021 09:53

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A költségvetés rendre elszáll az olimpiák esetében, ennek megfelelően egyre kevesebb város vállalja, hogy megrendezi. Egri Viktor sportriporter szerint az ötlet, hogy a költségvetés mérséklése érdekében több városra bontsák a játékokat, ellene megy az olimpia hagyományainak.

2021. július 28. Reggeli gyors - részlet 21.02.04. Egri Viktor
07:23
00:00

A tokiói Olimpia körüli vita a járványtól függetlenül felszínre hozta azt a kérdést, hogy mennyire szól még a sportról ez a verseny, mennyire üzletiesedett el? Míg a sportolóknak ez életük legnagyobb eseménye, a szervező városok rendre tönkremennek, az irracionális teljesítménykényszerre rámehetnek a sportolók is. Lehet-e, kell-e változtatni az olimpiai játékokon, vagy jó ez így?

Egri Viktor sportriporter a Klubrádióban az olimpiaijátékok hagyományai és a üzleti kivitelezése közti egyensúlyról beszélt. Szerinte régóta vita van arról, hogy az olimpiai játékok – amelyek költségvetése rendre elszáll – mennyire indokoltak. Ma már nem szavazással dől el, hogy hol rendezik a következő olimpiát, hanem tárgyalásokon.

"Túl nagyra nőtt ez az egész" – mondta Egri, hozzátéve, hogy az országok adottsága nagyban befolyásolja a költségvetés alakulását, ennek megfelelően sok ország esélyei csökkennek, hogy olimpiát rendezzen.

Egri Viktor sportriporter (kép: Facebook)
Facebook
 

Egri úgy véli, nagyon kényes kérdésről van szó, amikor az játékok bontásáról van szó a költségek jobb elosztása érdekében. Az ugyanis a hagyományok felrúgását jelentené, ha az egyes sportágak megrendezését olyan városokra bíznák, amelyek adottságai megfelelőek, mint a vizes sportok esetében a partmenti városok. Másfelől a költségeket nagyban csökkentené, ha nem kellene mesterséges körülményeket biztosítani a speciális feltételekhez kötött sportágaknak. Az Olimpiai Bizottság ezt a lehetőséget egyelőre nem kívánja számításba venni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Egri Viktorral
2021.07.28., szerda 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre