„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mihályi Péter: Orbán tudatosan épít torz kapitalizmust

30/06/2021 22:10

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem lehet lopásként kezelni az egyes mutyikat, véli Mihályi Péter. A Corvinus Egyetem tanára szerint az, hogy "a kormány lop", már nem mozgatja meg a választókat. Lehetőségként vázolta fel, hogy azok a cégek, amelyek nagyon nagy pénzeket szereztek, a következő kormány idején nem kapnak megrendeléseket, és akkor kénytelenek lesznek túladni rajtuk.

2021. június 30. Megbeszéljük - részlet 21.06.30. Mihályi Péter
14:20
00:00

Nem lesz olyan egyszerű visszaszerezni mindazt, amit a NER magáénak nyilvánított – véli Mihályi Péter, a Corvinus Egyetem tanára. A közgazdás a Klubrádióban beszélt arról, mi várhat az új kormányra abban az esetben, ha 2022-ben megnyeri az ellenzék a választást.

Mindenek előtt a közgazdász megjegyezte, az ellenzéki pártoknak nagyon alaposan végig kell gondolnia, hogy értékeli a trafikmutyit, vagy az alapítványi ügyleteket. Nem mindegy ugyanis, hogy "lopták, vagy kapták" az ezekből származó vagyonokat.

Mihályi Péter
 
Mihályi Péter
 

"Itt arról van szó, hogy Orbán Viktor tudatosan olyan eltorzult kapitalista rendszert épít, amelyben szabadon osztogatja az ország vagyonát."

Az esetek többségében, ahol nagy vagyonok kerültek az Orbán kegyeltjeinek kezébe kerültek, ott valószínűleg nem lehet visszavenni, véli a közgazdász. Hozzátette, az alapítványok esetében van esély az állami pénzek visszaszerzésére. A trafikokat azonban nem lehet csak úgy elvenni, annyit próbálhat megtenni az új kormány, hogy mindenki számára megnyitják a trafikpiacot, így jelentőségét veszíti az egész átalakítás.

Mihályi azt is hozzátette, hogy a lopás ilyenformán tényszerűen nem igaz, de az elmúlt választások alkalmával bebizonyosodott, hogy nem mozgósítja az ellenzéki választókat. A 2022-es választás tétje pedig nem kicsi, maradunk, maradhatunk az Európai Unióban, vagy kidobnak minket.

Felvázolt egy olyan lehetőséget, amellyel a következő kormány élhet. Azok a cégek, amelyek legalábbis nem tiszta módon kerültek Orbán támogatóinak kezébe, nem kaphatnak megrendelést, mely eredményeképpen addig adhatnak tovább ezeken, amíg kapnak bármit is a veszteséges cégekért.

 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Mihályi Péterrel
2021.06.30., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György