„Klubrádió
Reggeli gyors

Mihályi Péter: A pandémia után még több orvos távozik

30/11/2020 13:11

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A orvosok tervezett átvezénylése komplett őrültség. A magán- és az állami egészségügy szétválasztása pedig irreális, így nem lehet megoldani.

2020. november 30. Reggeli gyors - részlet 20.11.30. Mihályi Péter
06:33
00:00

Úgy tűnt, hogy a kormány figyelembe veszi a Magyar Orvosi Kamara és más szakmai szervezetek véleményét, átdolgozza a törvényt, de az utóbbi nem történt meg. A véleményeket, kifogásokat, javaslatokat is csak részben vették figyelembe, amikor meghozták a rendeleteket.

Becsapták az orvosokat – mondta a Reggeli gyorsban Mihályi Péter egészségügyi közgazdász. Úgy tűnik, hogy januártól megkapják a béremelést, egy kicsit örülhetnek ennek, aztán csak márciusban kell aláírniuk az új munkaszerződést, azt, amire nagyon sok orvos, például a rezidensek fele előzetesen nemet mondott. Az egyik vitatott pontban engedett a kormány, mégpedig az átvezénylés ügyében. A korábbi kétszer egy év helyett kétszer 44 nap lenne a vezénylés engedélyezett időtartama. A Corvinus Egyetem tanára szerint ez is komplett őrültség. Miért kell felborítani az életet? Csak káoszt teremt. Mihályi Péter tehát azt valószínűsíti, hogy ebből nem lesz semmi.

Egy másik fontos ütközőpontról pedig még nem nyilatkozott a kormány, a másodállások engedélyezéséről. Nyilván a járvány utáni időszakra hagyták ennek rendezését, a cél az állami és a magánellátás szétválasztása lehet, azt meg ilyen módon nem lehet megoldani. A szétválasztás irreális, a másodállásokat nem lehet megszüntetni. Mihályi Péter azt a példát hozta, hogy ha egy háziorvosnak megtiltják a mellékfoglalkozást, akkor –főleg vidéken- nem lesz iskolaorvos, nem lesznek munkahelyi alkalmassági vizsgálatok és így tovább.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ma már mintegy 70 kórházban kezelnek koronavírusos betegeket, ami azt jelenti, hogy egyre többen szereznek tapasztalatot a munkának ebben a speciális részében. Miután számos országban elkezdik majd fejleszteni az ellátórendszert, hogy ilyen eseteket is képes legyen kezelni, örömmel fogadnak a pandémia után magyar orvosokat, ápolókat. Nem kétséges, hogy nő az elvándorlás.

Mihályi Péter szerint az pedig még ennél is szomorúbb, hogy a hálapénzről, annak megszüntetéséről szólt a törvény nagy része. Ez volt a legfontosabb eleme. Azóta a téma csak veszített a fontosságából, tulajdonképpen már ki is került a diskurzusból.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor.

Reggeli gyors
2020.11.30. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor