„Klubrádió

A kormány szinte mindenben engedett az orvosi kamarának

27/11/2020 15:50

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Orvosi Kamara több javaslatát is megfogadja a kormány az új egészségügyi jogszabályok kidolgozásakor. Erről Pintér Sándor belügyminiszter írt levelet a szakmai testületnek és a parlamenti pártoknak. A MOK elnöke szerint ez azt mutatja, a tíz nappal ezelőtti tárgyalásokon elég hatékonyak és eredményesek voltak, egyedül az összeférhetetlenségi szabályok nem enyhülnek.

Pintér Sándor belügyminiszter levélben tájékoztatta a parlamenti pártokat és a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), hogy az egyeztetéseken milyen javaslatokat fogadtak be az egészségügyi törvényre vonatkozóan. A kormány több ponton engedett a MOK-nak – írta a Telex.

A belügyminiszter, a szakmai testület és a parlamenti pártok november 17-én egyeztettek az egészségügyi törvény tervezett módosításáról. A jogszabály tervezetében még ekkor sem volt teljes az egyetértés, de Kincses Gyula MOK-elnök akkori nyilatkozta szerint a belügyminiszter hajlandónak tűnt a változtatásokra.

Pintér mostani levele igazolta a kamara várakozásait. A MOK Facebook-oldalán Kincses azt írta: „Azt gondolom, hogy elég hatékonyak és eredményesek voltunk, egyedül az összeférhetetlenségi szabályok nem enyhültek. A többi a MOK kompromisszumos javaslatok szellemében változik.”

Koronavírus - Fertőzöttek ellátása
 
 Orvosok és ápolók egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. március 25-én. MTI/Balogh Zoltán
 

Pintér azt írta, hogy megfogadták azt a javaslatot, hogy „békeidőben” az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókat 12 hónap alatt csak 44 napra lehet kirendelni a korábban tervezett 100 nap helyett. Veszélyhelyzetben viszont ez nem érvényes.

Azt a javaslatot is befogadták, hogy csak az egyik szülő rendelhető be, ha 16 évesnél fiatalabb gyereke van két egészségügyi szolgálati jogviszonyban állónak.

Pintért levele szerint a kormány érzékelhető szintű jövedelemnövekedés biztosít azoknak, akik az alapellátásban vállalkozóként vesznek részt.

A kormány viszont nem enged az összeférhetetlenségi szabályokban, sem enyhíteni nem akarja, sem az életbe lépésének időpontját nem akarja kitolni.

Azt viszont elfogadta, hogy az egészségügyben dolgozóknak csak a veszélyhelyzet elmúlása után kell elkészíteni és átadni az új szerződéstervezeteket.