„Köszönjük,
Megbeszéljük...

"Méltatlan, abszurd", hogy Borkai és Dézsi között dőljön el Győr vezetése

8/09/2023 21:55

| Szerző: Klubrádió

Pintér Bence újságíró, aki egy civil szervezettel elindul győri polgármesterjelöltként, azt mondta, a korrupció felszámolásából származó pénzt fejlesztésekre fordítaná. Nem áll mögötte párt, de nem zárkózik el az együttműködéstől. Úgy fogalmazott a két fideszes városvezetőről: Borkai Zsolt alatt morális csődbe, Dézsi Csaba idején pedig anyagi csődközelbe került Győr.

2023. szeptember 08. Megbeszéljük-részlet (2023.09.08.) Pintér Bence
12:37
00:00

Pintér Bence friss győri polgármesterjelölt, a nemrég létrehozott Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltje, újságíró elmondta, még mindig az Ugytudjuk.hu portál főmunkatársa, de a jövő évi választásra fog koncentrálni. Szerinte a 2019-es, botrányos körülmények között lezajlott választást nem Borkai Zsolt nyerte meg, hanem az ellenzék vesztette el, nem sokkal. Az elmúlt négy évet nagyon közelről követve azt látja, hogy nincs ellenpólus, pedig nagy szükség lenne rá.

A 2006-ban kezdődött Borkai-korszak végére morális csődbe került a város, talán most ez jut eszébe a legtöbb embernek Győrről, a Dézsi-időszakban pedig (bár ebből nem mindig lett közhír) az egyébként gazdagnak hitt város pénzügyileg került nagyon mélyre. Komoly megszorítások voltak, például az óvónők ebéd- és ruhapénzét is elvették egy időben, valamint ősszel „minden intézményt bezártak” . Az uszodákat is, ezért nem tudott elindulni az Úszó Nemzet Program, egy évfolyamnyi gyereknek maradt ki az úszásoktatás. Vagyis szerinte gazdaságilag csődközelbe került a város, amiből nagy nehezen és csak minimális mértékben sikerült kilábalni.

Itt tartunk, hogy ismét ez a két ember mérkőzik meg a polgármesteri címért, amit Pintér Bence minden szempontból méltatlannak, teljesen abszurdnak nevezett. Hozzátette, a Borkai Zsolt iránti nosztalgia azért éledt fel, mert Dézsi Csaba András alatt annyira rosszul sikerült vezetni a várost, hogy Győrben inkább elnézték a látványos magánéleti botlásokat, és azt mondják, hogy „de akkor sokkal jobban ment nekünk”. Ezt viszont csapdának nevezte, mert sok olyan folyamat, amely Dézsi alatt ért el a mélypontra, Borkai idejében kezdődött.

Ezzel kapcsolatban említette az elhíresült autóbérlési ügyet is; mondván, nem ott kezdték a megszorítást, ráadásul az újságíró szerint az óvónők említett ruhapénze (10 millió forint) kevesebb volt, mint amennyiért az Audit használta a fideszes városvezető. És ez nem az ő, hanem az elődje idejében is hasonló összegbe került (inflációval korrigálva).

 
Győr belvárosa, a Rába és a Duna találkozása (kép: Wikipedia)
 

Pintér Bence azt mondta, nem a semmiből érkezett, a négyéves tényfeltáró munka miatt elég sokan megismerték a nevét, hiszen nem sokan voltak független újságírók Győrben ebben az időszakban. Erkölcsi kötelességének érezte a fentiek miatt, hogy összeszedjen egy csapatot és alternatívát kínáljon. Szerinte van egy olyan erős tábor, amelynek tagjai azt gondolják, hogy se a volt, se a jelenlegi fideszes polgármester nem jelent megoldást a városnak.

Közölte, jelenleg nincs megállapodásuk pártokkal; helyi szervezetekben, Győrben dolgozó párttagokkal van együttműködésük az egyesülettel. Ez nyilván fejlődhet olyan irányba, hogy össze tudják boronálni az elképzeléseiket, de nem minden párttal van ilyen kapcsolat. Viszont mindenki előtt nyitva áll az egyesület, lokálpatriótákat keresnek, akik egyetértenek azzal, hogy a győri Fidesz által ajánlott két opció nem elegendő.

A korrupció elleni harc alapvetés, a kampányban leginkább arra szeretne rámutatni, hogy mit lehetne kezdeni a várossal. A korrupció felszámolása abból a szempontból fontos, hogy honnan lehetne megszerezni a forrásokat azokra a projektekre, amelyeket meg szeretnének csinálni. A tömegközlekedést, közbiztonságot, óvodákat említette, és hangsúlyozta, a korrupció eltüntetése az egyik lehetséges forrás, ahonnan meríthetnek ezekre a feladatokra, ugyanis az elfolyó pénz értelemszerűen nem kerül be a költségvetésbe.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Pintér Bence / Facebook

Megbeszéljük/Interjú Gulyás Mártonnal
2023. szeptember 8., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György