„Klubrádió
Reggeli gyors

Meddig tartanak ki a bírák?

21/10/2020 16:03

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A Fidesz számos lépést tett már a bírói függetlenség korlátozásáért, a legutóbbi a Kúria elnökének parlamenti megválasztása volt.

2020. október 21. Reggeli gyors - részlet 20.10.21. Kovács Ágnes
08:59
00:00

Varga Zsolt Andrást a parlament 135 igen szavazattal 26 nem ellenében választotta a Kúria elnökévé. Az ellenzéki pártok még a voksolás előtt kivonultak a teremből. Varga Zs. jelölését az Országos Bírói Tanács már korábban elutasította. Ebben szerepe lehetett annak, hogy Polt Péter legfőbb ügyész helyettese volt, de a fő szakmai kifogás az volt ellene, hogy egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalata nincs, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja szintén nincs. Bárándy Péter korábbi igazságügyi miniszter egy interjúban megjegyezte: ehhez hasonló kinevezésre a Rákosi rendszerben volt utoljára példa.

A mostani lépés egy sorozat része, véli Kovács Ágnes, az Eötvös Károly Intézet kutatója. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz kezdeményezésére tömegével nyugdíjaztak bírákat, amely a kúriai bírák egyharmadát érintette. A helyükre rendszerhű jelöltek kerülhettek. Emlékezetes az alkotmányjogi panasz intézményének bevezetése is, amellyel önmagában nem volna baj, egy jogállamban nincs is. Itt azonban az Alkotmánybíróság egy Fidesz által kontrollált testület. Tagjainak kiválasztásánál a politikai megbízhatóság vált szemponttá. Az Ab az alsóbb fokon hozott ítéletek megváltoztatásával alkalmas a bírói függetlenség letörésére. A közigazgatási bíróságok létrehozása -amely ugyan csak részben sikerült- ugyanezt a célt szolgálja.

Most a Kúria vált célponttá. Jogos lehet a kérdés, hogy egyetlen ember, nevezetesen az elnök hogyan képes veszélyeztetni a bírói függetlenséget? Kovács Ágnes elmondta a Reggeli gyorsban, hogy ez a lépés közvetetten mindenkit érint. Egy vezető meghatározza a bírák hozzáállását, azt hogy mennyire érvényesül az autonómia, hogy mennyire szabad a jogszabályokat értelmezni egy ítélet meghozatalánál. Varga Zs. András legalábbis furcsának nevezhető kijelentéseket szokott tenni a jogértelmezés szabadságáról. Szerinte ragaszkodni kell a törvény betűjéhez. Ez más országban rendben is volna. Ám egy olyan rendszerben, amelyben önkényesen születnek, és a hatalom pillanatnyi érdekeit szolgálják a jogszabályok, az azokhoz való teljes ragaszkodás csak legitimizálja a rossz rendszert. A Kúria elnökének ezen kívül befolyása van az ügykiosztásra, így a politikailag érzékeny ügyek a leglojálisabb bírákhoz kerülhetnek.

A kutató szerint vannak bírák, akik belesimulnak a rendszerbe. Vannak akik ellenállnak, ennek az ellenállásnak a jele volt az OBT döntése is, mert nem látták a jelöltben azt, hogy képes lenne megvédeni a bírák függetlenségét. Év végül vannak olyanok, akik úgy vélik, hogy nem képesek tovább tisztességesen dolgozni, ezért lemondanak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Reggeli gyors
20.10.21. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás