„Klubrádió
Esti gyors

Sosem volt bíró, de a Kúria elnöke lesz Polt egykori helyettese

6/10/2020 22:58

| Szerző: Klubrádió/szg

Polt Péterrel dolgozott egy évtizeden át, törvényt is módosítottak miatta, de a legfontosabb, hogy soha nem volt bíró Varga Zs. András, akit a köztársasági elnök a Kúria élére jelölt – foglalta össze a helyzetet Sándor Zsuzsa volt bíró.

2020. október 06. Esti gyors-részlet / Interjú, Sándor Zsuzsa 2020.10.06.
07:14
00:00

Varga Zsolt András bírót, Polt Péter legfőbb ügyész egykori helyettesét jelöli a Kúria elnökének Áder János államfő. Az erről szóló dokumentum hétfőn jelent meg az Országgyűlés honlapján. Varga Zsolt András elfogadta a jelölést. Kinevezése esetén Darák Pétert váltja, aki 2021. január 1-éig tölti be a pozíciót. A legfőbb bírósági fórum elnökét az Országgyűlés választja meg az államfő javaslatára, kilenc évre, titkos szavazással.

Műsorvezetőnk, Kárpáti Iván Schiffer András jogászt, az LMP volt elnökét idézte, aki a többi között azt írta Facebook-oldalán: „Varga Zs. Andrásnak a magyar demokratikus igazságszolgáltatás történetében példátlan módon semmiféle ítélkezési gyakorlata nincsen. Sőt, még a Kádár-rendszer főbírái, Szakács és Szilbereky is szakmailag respektált bírói karrierrel rendelkeztek, mielőtt LB-elnökök lettek, Rákosi vérbírája, Jankó Péter pedig a Horthy-korszak bíróságain kezdte dicstelen pályafutását”.  

Sándor Zsuzsa jogász, korábbi bíró az Esti gyorsban azt mondta: ritkán ért egyet Schiffer Andrással, de most teljes mértékben. Felidézte: tavaly év végén, decemberben salátatörvényben eldugva hoztak egy jogszabály-módosítást, amely szerint, ha az alkotmánybírák kérik, akkor a Kúrián lehetnek rendes bírák. A Kúriának pedig számos egyedi döntése, nemcsak az iránymutatásai is kötelezőek lesznek az ország bíróságaira, ehhez képest olyan ember lesz a Kúria elnöke, a főbíró, aki korábban soha nem volt bíró, tíz évig volt Polt Péter helyettese, de nemcsak a Legfőbb Ügyészségen, már az ombudsmani hivatalban is együtt dolgozott vele. Egyszerűen példa nélküli ez a kinevezés – tette hozzá.

Ráadásul összesen nyolc alkotmánybíróból lesz kúriai bíró, közülük két embernek van ítélkezési gyakorlata, a másik hat, beleértve Varga Zs. Andrást, soha nem volt bíró. Azok közül tehát, akik megszabják majd az egész igazságszolgáltatás szellemét, irányát, módját, többen nem voltak bírók és ráadásul „politikai kinevezettek”, hiszen az Alkotmánybíróság tagjait az Országgyűlés, a Fidesz kétharmados többségével választja meg.

A Telex Varga Zs. Andrásról szóló cikkében a többi között az olvasható, hogy amikor Polt Péternek 2006-ban lejárt a főügyészi megbízatása, Varga Zs. maga kérte, mentsék fel, azért,  „mert nem akart más főnököt”. A leendő főbíró nézeteit ismertetve azt írják, Varga Zs. alkotmánybíróvá választása előtt, 2014-ben egy konferencián – amelyről a HVG számolt be – azt mondta, meg kellene fontolni a dinasztia visszahelyezését a jogba és az Apostoli Királyság helyreállítását éppen úgy, mint a szabad királyválasztás törvénybe iktatását. Sokat sejtető lehet a munkájára vonatkozóan az a 2014-es kijelentése is, amikor azt mondta,  az „aktivizmus” ideje lejárt, a bírák „az Alaptörvényre esküsznek fel, nem a saját szakmai meggyőződésükre”.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Esti gyors-részlet / Interjú, Sándor Zsuzsa
2020.10.06. 18:40
Műsorvezető: Kárpáti Iván