„Klubrádió
Reggeli gyors

Az utasok tüntetnek a MÁV ellen, a vasúti dolgozók türelme is elfogyott

17/09/2019 10:46

| Szerző: Klubrádió

Nem bírják már a vasutasok, kifáradtak a létszámhiány és a rossz körülmények miatt, ők is elszenvedői annak a helyzetnek, amely miatt a Közlekedő Tömeg Egyesület tüntetést tart – mondta a szakszervezeti vezető.

2019. szeptember 17. Reggeli gyors / részlet, Halasi Zoltán, VDSzSz (19.09.17.)
05:34
00:00

A Közlekedő Tömeg Egyesület az utasok kezdeményezésére tüntetést szervez a MÁV ellen szeptember 26-án, csütörtökön, 18 órakor, a Keleti pályaudvar előtti téren. Az esemény 17 órára van meghirdetve, de a MÁV iránti szolidaritásból egyórás késéssel, azaz 18 órakor fog kezdődni. Az egyesület a legfontosabb problémák között említette az állandó késéseket, a rendszeres műszaki hibákat, a nem megfelelő takarítást, azt, hogy a pénztárak bezárnak és az automaták gyakran nem működnek, hogy 1500 ember hiányzik a cégcsoporttól és azt is, hogy az állomások és megállóhelyek több helyen életveszélyesek.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke, Halasi Zoltán a Reggeli gyorsban azt mondta: nem tudja, a MÁV erről tehet-e, de a vasutasok biztosan nem, ők nem okozói, hanem elszenvedői ennek a helyzetnek. Felelősségteljes, nehéz munkát végeznek, a munkakörülmények okozzák mindazt, amit a tüntetés szervezői említettek. A létszámhiány, az elavult technikai eszközök miatt elfáradtak, elfogyott a türelmük. Szerinte rendkívüli intézkedéseket kell tennie a MÁV-csoport vezetésének, hogy javítson ezeken az állapotokon.

Halasi Zoltán arra kéri a közvéleményt, hogy ne a munkavállalókat tegye felelőssé. Egy vasúti dolgozó sokszor – mivel tény, hogy ezer ember hiányzik – éjjel 2-kor kezdi a munkáját, nem 21. századi körülmények közül indul és 16 órát kell dolgoznia. Intézkedési csomagot javasoltak a MÁV-nak, hogy tegyen lépéseket ott, ahol létszámhiány van, nem megfelelőek a körülmények, állítsák vissza a szabályozott munkarendet. De természetesen nem elfogadható, ha egy munkavállaló az utasokkal nem megfelelően viselkedik, nem menti fel őket ez a helyzet.

A VDSzSz közleményében itt írt a helyzetről. (Címlapi kép: wikipedia)

Reggeli gyors
2019. szeptember 17., kedd 09.15
Műsorvezető: Szénási Sándor