„Klubrádió
Reggeli gyors

Leszerepelt az utasok előtt a MÁV vezérkara

12/09/2019 09:56

| Szerző: Klubrádió

Ömlenek a milliárdok a vasúttársasághoz, mégis egy rosszabb a szolgáltatás. Botrány botrányt követ, tüntetés készül.

2019. szeptember 12. Reggeli gyors - részlet 19.09.12. Dorner Lajos
07:11
00:00

Már 10.000 tagja van az „Elegem van a MÁV-ból” nevű Facebook-csoportnak, amely „hadat üzent” a cégnek, petíciót nyújt be, tüntetést szervez. Az idei nyár talán minden eddiginél áldatlanabb állapotokat hozott, különösen a váci, a cegléd-szolnoki, lajosmizsei vonalon. A partfalomlást, vezetékszakadást, pályafelújítást még talán nem lehet a MÁV-ra fogni, bár a karbantartás hiánya is vezethet ilyesmihez, de vannak itt kimondottan vezetési, szervezési hibák is.

Amint azt Dorner Lajos a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke elmondta, a lajosmizsei vonalról átirányítottak rengeteg kocsit a Balaton térségébe. Ezzel az előbbinek a szállítókapacitása elégtelenné vált, még a csomagtartókon is utaztak, a tónál pedig nem javult számottevően a helyzet. Minden egyes napon szinte minden vonat késett. A másik „gyönyörű” példa, hogy a Nyugati pályaudvar peronjáról egy olyan szerelvényt, amelyen utasok voltak, kihúztak az isten háta mögé és otthagyták, az utasok nem tudták, hogy most mi van. Nem is egyszer történt meg. Egyébként is jellemző, hogy nem tájékoztatják az utasokat, még akkor sem, ha két állomás között vesztegel a vonat.

Különös, hogy eddig ilyen nem volt, még tavaly sem, ezek új jelenségek, pedig problémák korábban is voltak, mint ahogy létszámhiány is.

Dorner Lajos azt hangsúlyozta, hogy szinte ömlik a pénz a MÁV-hoz a magyar költségvetésből is, de az uniós kasszából is. A 2014-2020-as ciklusban 1000 milliárd forint EU-s pénz érkezett, érkezik. A vasúttársaságot tehát kistafírozzák, míg a városi közlekedésre alig jut pénz, és az mégis működik valahogy. Az egyesület elnöke szerint itt egyértelműen a vezetés hibájáról van szó, egyszerűen nem hasznosulnak megfelelően a befektetett milliárdok. Az egyik vezérigazgató-helyettes ugyan távozik, de lehet, hogy más intézkedésekre is szükség lenne – feszegeti a témával foglalkozó sajtó.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2019.09.12. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes