„Klubrádió
Reggeli gyors

„Száz vasutat, ezeret!”

9/07/2019 13:25

| Szerző: Klubrádió

Kisvasút nagyhatalomról álmodik a kormány, sőt több is ez, mint álom. A Pénzügyminisztériumnak annyira azért nem tetszik.

2019. július 09. Reggeli gyors - részlet 19.07.09. Gergely Zsófia
08:02
00:00

Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.” Ezt Orbán Viktor mondta négy éve, amikor támadták a felcsúti kisvasutat. Nos, a most hat kilométeres vonalat valóban meghosszabbítják mindkét irányba, annak ellenére, hogy vannak olyan napok, amikor egyetlenegy utasa sincs. Gergely Zsófia, a hvg.hu újságírója megtudta egy kormányzati előterjesztésből, hogy más vonalakat is felújítanának 12 milliárd forintért.

A terv ellen egyedül a pénzügyminiszternek volt kifogása, az összeg felülvizsgálatát, időbeli átütemezést javasolt, sőt még a pályáztatás lehetőségét is felvetette. Vasutak pedig lesznek, másfél millió utassal. Cél a turisztikai ágazat fejlesztése, sőt a projekt a hazai járműgyártást is fellendítené az ötletgazdák szerint.

Az újságíró szerint a valódi utasszámról nem lehet sokat tudni. Az biztos, hogy a felcsúti vonatnak nem sok értelme van, nem véletlenül szúrt szemet az Európai Uniónak. Ez a fejlesztés feltehetően nem uniós pénzből valósulna meg. A pénznek pedig lenne jobb helye még a közlekedésben is, különösen addig, amíg ilyen állapotban van a MÁV, ilyenek az utak.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2019.07.09. 06:00
Műsorvezető: Dési János