„Klubrádió
Reggeli gyors

Majtényi: Brutálisan jogsértő a kormány

19/05/2021 10:53

| Szerző: Klubrádió

Egyszerre háromféle veszély- és válsághelyzet van Magyarországon, amik nem a közérzet javulását szolgálják, hanem kizárólag a hatalom érdekeit. A hasznos szigorításokat ezek nélkül is be lehetett volna vezetni.

Majtényi László szerint a kormány egy szabad országban nem tolhatta volna ki a veszélyhelyzeti rendelkezéseket. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke a Reggeli gyorsban azt mondta, ezek a döntések csak hatalmi célokat szolgálnak.

2021. május 19. Reggeli gyors - részlet 21.05.19. Majtényi László
11:30
00:00

Majtényi elmondta, hogy az Eötvös intézet már tavaly áprilisában kiadott egy közleményt, amiben megkérdőjelezték, hogy a bevezetett veszélyhelyzet indokolt volna: van-e olyan intézkedés, amit a rendes jogrend keretei között nem hozhatott volna meg a kormány? Szerintük a kormány ezt nem igazolta.

Majtényi szerint az egészségügy törvénynek a rendes jogrendben alkalmazható keretei között bevezethető lett volna a karantén, a külföldi utazások korlátozása is.

Jelenleg úgy néz ki az ország, hogy "van veszélyhelyzet, meg egészségügyi válsághelyzet, ami szintén rendkívül széles jogokat a kormánynak (külföldi utazások korlátozása, a mozik, színházak, kocsmák bezárása, illetve még az országon belüli közlekedés korlátozása is), továbbá évek óta a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet is van, ami miatt Majtényi szerint "egy folyamatos, brutális hazugságban van a kormány".

Ezek súlyos hazugságok, havi ötszáz illegális határátlépőnek kellene lenni, de közben meg a Fudan egyetem ügyében még helyi népszavazást sem lehet tartani. A kocsmák dugig vannak, de nem lehet tüntetni, és két ember együtt az utcán politikai okból nem gyülekezhet.

Ez jogállamban elképzelhetetlen, mondta az alkotmányjogász.

Majtényi szerint rengeteg olyan intézkedést fogadott el a kormány és a parlament (miközben szépen visszatértek a Kádár-kori Magyarországról ismert törvény erejű rendelkezések), amik a járvány visszaszorítását szolgáltak, de az a kérdés, hogy mindez igényelte-e a szabadság, az információszabadság brutális korlátozását, a személyes adatok védelmének teljes visszavonását? Már eleve törvénysértő volt a meghozataluk is, mondta.

Mindezek Majtényi szerint teljesen indokolatlanok voltak, és csak a kormány hatalmi céljait szolgálják: "becstelen magatartás, súlyos egészségügy helyzet idején"

Példaként említette, hogy az Operatív Törzs a személyes adatokra hivatkozva a kezdetektől megtagadta a statisztikai adatok megyei lebontású közzétételét, miközben "a halálozási listákat személyre szólóan azonosíthatóan közölte, ami nagyon durva adatvédelmi, magánéletvédelmi jogsértés". Ezzel azt üzenték, hogy "megtettük, mert bármit megtehetünk".

Megemlítette azt is, hogy miközben a fröccsteraszok dugig voltak, a Clark Ádám térre szervezett, saját autós, dudálós tüntetésnél brutális büntetéseket szabott ki a rendőrség. Vagy, hogy a "járvány ürügyén a rémhírterjesztés tényállását úgy fogalmazták meg, hogy egy gyulai civil kör vezetőjét elrángatták a rendőrségre, teljesen jogtalanul lefoglalták az elektronikai eszközeit, majd a mozgássérült férfit egyszerűen kirakták az utcára. Ilyen egy szabad országban elképzelhetetlen".

"Meddig tűrjük, ez a kérdés" - mondta Majtényi.