„Klubrádió
Esti gyors

Számoljon és féljen! Egy dudálás 750 ezer

26/05/2020 04:37

| Szerző: Klubrádió

Mindenütt lehet autóval dudálni, csak Orbán Viktor erkélye alatt nem? Brutális büntetésekkel sújtják a demonstrálókat.

2020. május 25. Esti gyors - részlet 20.05.25. Matlák Gábor
08:40
00:00

A Rákosi-rendszert idézi a mostani rendőrségi gyakorlat. Ennek a politikai rendszernek a sajátja, hogy kiforgatva használja a jogszabályokat – vélekedett Matlák Gábor ügyvéd, civil aktivista az Esti gyorsban. Annak kapcsán kérdeztük, hogy a rendőrség feltűnően keményen lépett fel a Clark Ádám téren, a kormányfői rezidencia közelében demonstráló autósokkal szemben. Először hangjelzés indokolatlan használata, köznapi nyelven dudálás miatt büntettek, aztán mikor a szervezők kitalálták, hogy előre felvett dudaszó legyen a tiltakozó jelzés, azzal már nem tudott mit kezdeni a rendőrség. A büntetés lehetőségét azonban megtalálták a karanténra vonatkozó szabályok megsértésében, legalábbis így hírlik. Egészen hihetetlen, például 750 ezer forintos bírságot is kiszabhattak.

Mától nem hajthatnak át a Lánchídon turistabuszok és teher
 

Matlák Gábor szerint ilyen normális körülmények között nem fordulhatna elő. Igaz, arról is hírt adott többször a sajtó, hogy cigányokat büntettek komoly összegekre azért, mert nem volt a biciklijükön lámpa, vagy mondjuk 20 ezerbe került egy papírzsebkendő eldobása. A rendőrség és az államigazgatás tehát „teszi a dolgát”. Azt sikerült elérniük, hogy a lánchídi dudálós demonstrációkat lemondják a szervezők, de ők már gondolkodnak a következő akciókon, amelyeken feltehetően már nem talál fogást a hatóság.

Matlák Gábor megjegyezte biztatásképpen, hogy valamennyire még létezik a bírói függetlenség, ha a megbírságoltak odáig viszik az ügyeiket, még van esélyük. Az ügyvéd véleménye szerint az még nem valószínű, hogy egyes bírákra rászólnak a politikusok, kvázi megrendelve az ítéletet, az azonban beszédes, hogy melyik ügyet melyik bíróra osztják ki. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Esti gyors
2020.05.25. 18:00
Műsorvezető: Dési János