„Klubrádió
Reggeli gyors

Majtényi: A magyar állam elhülyült és elvetemült

7/03/2023 11:33

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Jogi értelemben semennyire nem lehet komolyan venni a magyar életmód védelméről is szóló törvényjavaslatot" – állítja Majtényi László, az EKINT elnöke.

2023. március 07. Reggeli gyors - részlet 23.03.07. Majtényi László
18:55
00:00

Érthetően sok kérdést vet fel az a törvénytervezet, amelyet február 28-án Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtott be a „A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról".

A tervezetről A magyar állam elhülyült, esetleg elvetemült – törvény születik a magyar életmód bejelentéses védelméről címmel jelent meg értékelés az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) oldalán.

A magyar életmód védelmével kapcsolatban bejelentést lehet tenni különböző hatóságoknál. Hogy pontosan mit jelent a magyar életmód megsértése, azt nem tudjuk biztosan, de ahogy arra a műsorvezető, Dési János hétfői jegyzetében kitért, a Klubrádió bizonnyal megsérti, hiszen a szerkesztőségben "már többen zebrává operálódtunk".

"Jogi értelemben semennyire nem lehet komolyan venni a törvényjavaslatot" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Majtényi László. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke elmondta, nincsenek egyedül a Klubrádió munkatársai azzal hogy vétenek a magyar életmód ellen, több millió magyar állampolgár osztoznak ebben a vétségben. Épp ezért úgy véli, hogy a törvény egyfelől nem vehető komolyan, másfelől felveti azt a kérdést, hogy mennyire vehető komolyan a magyar állam a saját fejlődéstörténetének e szakaszában, amelyet nem is inkább visszafejlődésnek, mintsem züllésnek nevez.

Széchenyi Istvánt idézve megjegyezte, "az önkény, mint a tapasztalás bizonyítja, rendesen karöltve jár az ostobasággal".

A tervezet abszurditását kiválóan szemlélteti Majtényi szerint, hogy a törvényt – legalábbis névleg – az Európai Unió elvárásainak való megfelelés kedvéért hozták, a magyar életmód védelmét "csak úgy" belecsempészték.

A tervezet hiányos Majtényi szerint, nem lehet tudni, pontosan mi minősül a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett bűnök kicsinyítésének, tagadásának, és pontosan milyen következményekkel jár. Például fel kell-e jelenteni, ha egy kíváncsi munkatárs meghallgat egy akadémiai konferencián vagy valahol a médiában egy marxista előadást, és ezt a munkahelyi kávészünet idején szóba hozza. Majtényi szerint önkényuralmi megjegyzéseket hallva értelmes ember vitatkozni szokott nem feljelentést tenni.

A házasság intézményének védelmével kapcsolatban kifejtette, "nem vicc, feljelentés tehető az anyós-, a feleség-, a férjviccekért". A helyzet azonban ennél is súlyosabb, Nagyon sokan élnek olyan családban akik, nem is tudják, hogy a kormány szemében ők nem család. Példaként emelte ki azokat, akiket a nagyszüleik nevelnek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Majtényi Lászlóval
2023.03.07., kedd 8:10
Riporter: Dési János