„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyarországon alacsony a jogtudatosság

4/02/2022 13:46

| Szerző: Klubrádió

A Segítők Hálózata a Patriarchátust Ellenzők Társasága Egyesület (Patent) és a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) közös kezdeményezése, melynek célja, hogy szakmai segítséget nyújtson azoknak a nőknek és lányoknak, akik erőszak vagy zaklatás áldozataivá váltak.

2022. február 04. Reggeli gyors - részlet 22.02.04. Nógrádi Noá
11:44
00:00
A NANE Egyesületnek van egy lelki segélyvonala, illetve a Patent Egyesületnek egy jogsegélyvonala, ahol azt figyelték meg, hogy vannak visszatérő praktikus témájú kérdések az áldozatok részéről az erőszakot követően: hogyan kell feljelentést tenni; mi az a távoltartás; hogy kell távoltartást kérni; mit jelent az, ha valaki egy büntetőeljárásban vesz részt; milyen bizonyítékokat lehet használni; hogyan lehet leleteket kikérni. A tapasztalatokra építve úgy döntöttek, hogy csinálnak egy kifejezetten nekik szóló segítői csatornát – egyelőre még csak 27 taggal rendelkező – országos hálózattal – mesélte el Nógrádi Noá a Patent Egyesület munkatársa, hogy hogyan merült fel ennek a kezdeményezésnek az ötlete.

Azt is fontos tudni, hogy nem csak a kifejezetten szexuális abúzust elszenvedők, hanem például az úgynevezett "bosszúpornó" (, azaz amikor esetleg az elhagyott exek nyilvánossá tesznek meztelen fotókat a neten), vagy az utcai zaklatások áldozatai is segítséget kérhetnek – mondta Nógrádi. Hozzátette, hogy azt szeretnék elérni, hogy a nők informáltabban és határozottabban tudjanak jogérvényesíteni azzal a sokféle erőszakkal szemben, amivel találkozhatnak.

Az egyesület munkatársa felhívta arra a tévhitre is a figyelmet, hogy mindkét egyesületről az embereknek elsősorban a családon belüli erőszak jut eszébe, holott az összes többi eőszakforma áldozata is segtséget kaphat tőlük, ezekkel szemben is lehet lépéseket tenni.

Sokan nem tudják, hogy már lehet online is feljelentést tenni, ami azért fontos, mert így elkerülhető az újratraumatizáció. A szakemberek szerint a nők elleni erőszak esetében sokkal humánusabb ez a forma, mert ugyan vannak rendes és segítőkész rendőrök, de sok esetben az érintettek azt tapasztalják, hogy ha személyesen teszik meg a feljelentést, akkor nem a különleges bánásmódot igénylő áldozatoknak megfelelő módon bánnak velük. Sajnos olyan is előfordult már, hogy – ugyan az áldozat azt gondolta, de – mégsem történt meg a feljelentés.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Nógrádi Noával
2022.02.04., péntek 08:51
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert