„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar: Van lehetőség jogi úton rendezni Iványiék ügyét

17/10/2023 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Két lehetőséget is felvetett Magyar György, amelyek mentén az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség köztartozását rendezheti.

2023. október 16. Megbeszéljük - részlet 23.10.16. Magyar György
07:38
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádiónak Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetője is elmondta, a MET feltett célja, hogy fizessék a működésükhöz elengedhetetlenül szükséges számlákat. Ezt addig azonban egész addig nem tudják megtenni, amíg az állam visszatartja a különböző módokon szervezetnek szánt pénzeket.

A Megbeszéljük hétfői adásában Magyar György ügyvéddel is beszélgettünk, aki ezúttal hallgatóként telefonált be a műsorba. Két dolgot kívánt az üggyel kapcsolatban megjegyezni: az egyik, hogy a jogviszony, amelyet köztartozásnak nevezünk, amely arról szól, hogy a kötött szerződésnek megfelelően a szolgáltató, ha a kötelezett nem fizeti a szolgáltatási díjat, megszünteti a szolgáltatást. "Minden fogyasztót megilleti az a jogosultság, hogy ilyenkor tárgyalásokba kezdjen a szolgáltatóval, kezdeményezzen részletfizetést, halasztást, szerződésmódosítást és megtegyen mindent peren kívül annak érdekében, hogy ez a jogviszony továbbra is fennmaradjon" – mondta, hozzátéve hogy a felek ebből a szempontból együttműködésre kötelezettek.

"Ha nem hajlandó a szolgáltató a fogyasztóval ilyen típusú szerződésmódosításra, és megszünteti a szolgáltatást, az egy új világot keletkeztet, és előbb-utóbb a bíróságon kötnek ki" – magyarázta. A szolgáltatást igénybevevőnek ebben az esetben az alkotmány által biztosított kizárólagos jogosultságai vannak, mert a kötelezett által gondozott személyeket közvetlen életveszélytől meg kell menteni. Hozzátette, ez állami feladat. Következésképp súlyos jogsértés történne, ha leállna a szolgáltatás, hiszen az Oltalom által ellátott személyek közvetlen életveszélynek lennének kitéve, és az ebből származó joghátrányokat lehet érvényesíteni.

Hangsúlyozta, a halasztást kérvényezni kell.

Hajtsa be az MVM az államon Iványiék tartozását

Másik megoldásként az engedményezést hozta fel Magyar. Iványiék már 2017-ben pert nyertek a magyar egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt, amelynek eredményeképp hárommillió eurós (mintegy 935 millió forintos) kártérítést és 2250 euró perköltséget ítélt meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). Ennek mintájára az ügyvéd szerint további jogosultságokat lehet érvényesíteni, mert a magyar állam halaszt, nem ismeri el a MET egyházi státuszát, következésképpen nemcsak 2017-ig áll fenn a tartozás, hanem 2017-től napjainkig is, amit megint megítél a majd a bíróság.

Így hivatkozhatnak Iványiék erre a várományi jogra, hogy amennyiben megkapják a fenti precedens alapján bizonyosan megítélhető legalább hasonló összeget, ezt a várományi jogot felkínálhatja az MVM-nek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/interjú Magyar Györggyel
2023.10.16., hétfő 16:46
Riporter: Bolgár György