„Támogassa
Reggeli gyors

Iványi: Az állam nem jó gazda

16/10/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Elképzelhetőnek tartja Iványi Gábor, hogy az állam átvenné a Magyar Evangéliumi Testvérközösség bizonyos intézményeit, de vélhetően rövid időn belül kiszerveznék valamely más egyháznak. A peremvidéki intézményeket, ahol több ezer családnak segít a MET, azonban aligha vennék át, így a szegényebbek továbbra is segítség nélkül maradnának. A megoldást abban látja, ha a kormány végre megállapodna a MET-tel, és folyósítaná a kiegészítő támogatásokat, amelyekkel elmaradásaikat is rendezni tudnák.

2023. október 16. Reggeli gyors - részlet 23.10.16. Iványi Gábor
07:54
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, öt napot adott az MVM Zrt. Iványi Gáboréknak, hogy befizessék a tartozásukat, különben elzárják intézményeikben a villanyt és a gázt.

A MET 680 millió forinttal tartozik, mert a kormány a bírósági döntések ellenére sem rendezte egyházi státuszukat, ezért nem kapják meg a normatív támogatás mellé járó kiegészítő támogatásokat.

"A sifonérban nem maradt pénz, legfeljebb néhány egér van" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, hozzátéve, hogy ezzel a vállalat és az illetékesek is pontosan tisztában vannak. Megjegyezte, folyamatosan kérik a kormányt, hogy kössék meg azt a megállapodást, amely alapján kiegészítő támogatást kaphatnának.

 
Iványi Gábor Fotó: Klubrádió
 

Hangsúlyozta, a MET célja, hogy fizessék a működésükhöz elengedhetetlenül szükséges számlákat. Megismételte, több mint 250 millió forintot már kifizettek az MVM-nek. A kormány azonban rengeteg pénzt tart vissza, "abból, amit ők nem fizetnek ki, nem lehet rendezni az adósságot".

Bár legutóbb 73 ezren kínálták fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számára – amivel az egyik legtámogatottabb egyház lett –, és a bejegyzett egyházi státuszt is megkapták, de utóbbit az ügyészség megfellebbezte, arra hivatkozva, hogy meg kell vizsgálni, valóban teljesültek-e a bejegyzés feltételei. Utóbbi státuszt akkor kaphatja meg egy egyház, ha öt éven keresztül legalább évente négyezren ajánlják fel számára adójuk 1 százalékát. A bejegyzett státusz hivatalossá válása azonban még mindig nem azt jelentené, hogy állami juttatásban, úgynevezett kiegészítő támogatásban is részesül a MET. Ehhez a bevett egyházi státusz szükséges, illetve az, hogy a magyar állam közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást kössön velük. Az erről szóló vita, illetve jogi eljárások azonban már évek óta húzódnak. 

Arra a kérdésre, hogy mekkora a tartozásuk jelenleg, azt válaszolta: "nem tudják megmondani, mert több tulajdonosváltás volt [az MVM-nél – a szerk.], és teljes a zűrzavar. Amit mondanak, az 5 és 800 millió közt lehet".

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány átvenné a MET bizonyos iskoláit, Iványi megjegyezte, "az állam nem jó gazda". Az államosítás után vélhetően újra kiszerveznék valamely más egyháznak. Több mint tíz éve úgy tartják fent ezeket az iskolákat, hogy a pénzéket nem kapják meg. Vélhetően a kedvező elhelyezkedő iskolákat szerezné meg az állam, de a peremvidéki, több funkciót ellátó intézmények nem kellenének, amelyekben több ezer családot támogat a MET. "Teljesen felesleges a dolog megbolygatása." 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Iványi Gáborral
2023.10.16., hétfő 7:42
Riporter: Szénási Sándor