„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar György: Nevetséges és tanulságos az Ab döntése a népszavazásokról

19/05/2022 14:04

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Indokolatlannak tartja az Alkotmánybíróság döntését Magyar György ügyvéd. Szerinte a népszavazás magasabb érdekkör, mint például az az indok, hogy nemzetközi szerződést sértenének, ha a Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampusza nem épülhetne meg. Márki-Zay Péter pártalapítási szándékait megérti, de azt nem a Mindenki Magyarországa Mozgalom "hátán" tudja megtenni.

2022. május 19. Reggeli gyors - részlet 22.05.19. Magyar György
07:11
00:00

Hiába hagyta jóvá Karácsony Gergely főpolgármester népszavazási indítványát a Nemzeti Választási Bizottság, és a Kúria mind a Fudan-ügyben, mind pedig az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbításáról, az Alkotmánybíróság (Ab) Alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette a Kúria népszavazási kérdés hitelesítése tárgyában hozott végzéseit.

Magyar György indokolatlannak tartja a döntést. Az ügyvéd szerint "nevetséges és tanulságos" egyszerre, hogy az Ab döntése egyáltalán nem volt egységes. A testület bizonyos tagjai – körülbelül harmaduk – a döntéssel kapcsolatban különvéleményt fogalmaztak meg, melyek szerint nem értenek egyet a "mondvacsinált indokokra" épített döntéssel, amely a népszavazás demokratikus intézményét nevetségessé teszi.

Hangsúlyozta, a népszavazás magasabb érdekkör, mint például az az indok, hogy nemzetközi szerződést sértenének, ha a Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampusza nem épülhetne meg. Az, hogy ilyen érv alapján, ennyi idő elteltével, hozott elutasító döntést a testület, Magyar szerint aláássa a jogbiztonságot.

Ráadásul a népszavazás előkészítésében résztvevő aktivisták, szervezők befektetett munkáját sem tisztelik ezzel. "Megítélésem szerint ez nem tisztességes" – tette hozzá Magyar.

Magyar György ügyvéd (facebook)
Facebook
 

Abszurd MZP pártalapítása

Azzal kapcsolatban, hogy Márki-Zay Péter pártot alapítana, hogy bár megérti az összellenzék egykori miniszterelnök-jelöltjének döntését, hiszen okkal érezheti úgy magát, hogy az ellenzéki pártok túlerejével kellett egyedül, párt nélküli politikusként szembenéznie. Azonban a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítói, köztük Magyar György nem fogadják el azt, hogy a mozgalmat párttá alakítsa át, mert a szervezetnek nem ez a feladata. "A feladatunk az ellenzéki pártok és civilek együttműködésének segítése, nem táborozhatunk le egyetlen párt mellett. Ha Márki-Zay pártot akar alapítani, azt egyedül és önállóan teheti meg."

Hozzátette, a kifejezés, Civilek Pártja, "politológiai abszurd".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Magyar Györgyel
2022.05.19., csütörtök 8:45
Riporter: Mérő Vera