„Klubrádió
Tűréshatár

Létezik még valódi baloldaliság?

24/03/2020 16:08

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus terjedése miatt a Klubrádió módosított műsorrenddel működik, ami nem csak új műsorok elindítását jelenti, hanem több, ma is érdekesnek gondolt adásunk ismétlését is. A Tűréshatár március 23-ai adásában egy tavaly nyári beszélgetést hallhattak a modern baloldaliságról. A vendég Agárdi Péter művelődéstörténész volt.

2020. március 23. Tűréshatár (2020. március 23., hétfő 19:00)
45:18
00:00
Műsorvezetők: Szunyogh Szabolcs Szerkesztők: Szunyogh Szabolcs

A baloldaliság fogalma a nagy francia forradalom idején jött létre, amikor a Nemzeti Konvent elnökétől balra azok a képviselők ültek, akik az ancien regime ellen harcoltak és radikális változást akartak elérni. Az elmúlt évszázadokban a fogalom kibővült, például a szociális jogok, a társadalmi igazságosság és a munkásjogokért való kiállással is.

Vajon milyen kontextusában érvényes ma a baloldaliság fogalma? Amennyiben érvényes az úgynevezett baloldaliság, napjainkban hogyan viszonyul az életünk nagy kérdéseihez, a multikulturalitáshoz, a globalizációhoz, a szabadpiachoz?

Társadalom - Elismerés - Lukács György-díj
 
 Archív/2010. december 6. Agárdi Péter, a Lukács György Alapítvány kuratóriumának akkori elnöke beszédet mond a Lukács György-díjak átadásán, a Pallas Páholyban, Budapesten. MTI Fotó: Kovács Attila
 
 

Agárdi Péter művelődéstörténész többek közt arról beszélt a Tűréshatár 2019-es nyári adásában, hogy az idők során folyamatosan alakuló baloldaliság miben befolyásolja az életünket ma, és egyáltalán hogyan definiálható. Bár korunkban többféle baloldaliság létezik, az kijelenthető, hogy  olyan világnézet, amelynek követői  az emberek közötti egyenlőségekért harcolnak, szemben a jobboldaliság és a konzervativizmus híveivel, akik adottnak veszik az emberek közöti egyenlőtlenségeket.

A baloldaliság emancipációs világnézet, nem tagadja az emberi egyenlőtlenségeteket, miközben saját eszközeivel esélyegyenlőséget kíván teremteni egy olyan társadalom létrejöttéhez, amely, ha nem is garantálja, de biztosítja az emberek társadalmi egyenlőségét …

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Tűréshatár
2020. március 23., hétfő 19.00 – a 2019. július 1-jei adás ismétlése
Műsorvezető: Szunyogh Szabolcs