„A
Folyt. köv. - Volt egyszer egy Népszabadság

Heller Ágnes: a nemzetállamok megerősödése háborúhoz vezet

10/05/2019 09:44

| Szerző: Klubrádió

A hatalom természete, hogy mindig szüksége van további elfoglalni valókra - mondja a filozófus, amikor az orbáni rendszer kielégítetlen vágyait elemzi. 

2019. május 09. Folyt. köv. - Volt egyszer egy Népszabadság (2019. május 9., csütörtök 20:00)
48:59
00:00
Műsorvezetők: Kelen Károly, Rab László

Orbán nem populista, hanem etnikai nacionalista, Európa jövője pedig az Európai Unió, amihez viszont európai öntudat kellene - mondta a 90 éves Heller Ágnes, aki a Folyt. köv. című műsorban beszélgetett munkatársainkkal. A filozófus szerint a független nemzetállamok megerősödése és Európa meggyöngülése háborúhoz vezet, mert a szuverén államoknak szuverén hadseregekre van szükségük. Fontos különbség, hogy amíg 1914-ben világháború lett az európai háborúból, az ma már nem fordulna elő, mert Európa nem olyan jelentős, mint száz évvel ezelőtt. Heller beszélt az orbáni hatalom kielégíthetetlen vágyairól is, a gazdaság és a politika eluralása után a kultúra bekebelezése kezdődött, azt majd követi más, a hatalom természete, hogy mindig szüksége van további elfoglalni valókra. Heller Ágnes megismételte azt is, amit tavaly a parlamenti választások idején mondott: Orbánt csak jobbközép összefogással lehet megbuktatni. Ha a baloldali erők külön-külön próbálkoznak, jelentette ki, abból nem jön ki semmi sem.  

Az interjút a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Műsorvezető: Kelen Károly és Rab László. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

YouTube-on kényelmesebb? Néhány adásunk ott is elérhető, iratkozzon fel a csatornánkra!

FELIRATKOZOM: