„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lesz holnap elnöke az Európai Bizottságnak?

15/07/2019 17:32

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Erősen megosztottak az Európai Parlament pártjai, így teljesen nyitott a kérdés, hogy megválasztják-e Ursula von der Leyent. Ráadásul a szavazás titkos, ami még kiszámíthatatlanabbá teszi a helyzetet.

2019. július 15. Mgbeszéljük - részlet 19.07.15. Eörsi Mátyás
08:51
00:00

Szinte minden európai parlamenti frakció megosztott abban a kérdésben, hogy Ursula von der Leyent kellene-e megválasztani az Európai Bizottság elnökének. Már az állam- és kormányfők is nehezen hozták meg a döntést, hogy őt jelölik, egy Európa számára ismeretlen politikust. Eörsi Mátyás külpolitikai szakértő tegnap még úgy gondolta, hogy megválasztják a német védelmi minisztert, ma inkább úgy látja, hogy nem.

A választásokon győztes Európai Néppárt megosztott, mert sokaknak nem tetszik, hogy az Európai Tanács felrúgta az eddigi gyakorlatot és nem ajánlotta az ő csúcsjelöltjüket a posztra, nevezetesen Manfred Webert. A szocialistáknál sem egyértelmű a helyzet. Az osztrákok és a németek nem fogják megszavazni von der Leyent, utóbbiak azért nem, mert Angela Merkel nem konzultált velük.

Ez az aspektus azért érdekes, mert ugye itthon a Fidesz azt sulykolja, hogy aki a saját országából érkező jelöltre nem szavaz, az hazaáruló. Nos Orbánékon kívül ezt senki sem gondolja így.

Visszatérve a keddi szavazásra: a zöldeket nem sikerült meggyőznie a jelöltnek, az északiak inkább mellette fognak szavazni várhatóan. Az Európa Megújult frakciónak sem igazán tetszik von der Leyen. A frakciók egyébként a meghallgatások után levelet írtak neki, amiben kérték, hogy foglalkozzék a számukra fontos kérdésekkel, de a jelölt ezt nem igazán tette meg. A szavazás titkos, tehát utólag sem tudjuk meg, kik hogyan szavaztak.

Amennyiben nem kapna bizalmat a jelölt, akkor az állam- és kormányfőknek új ember után kell nézniük. Egyelőre még titkos esélyesek sincsenek. Joggal tartanak ugyanis attól, hogy ha lennének ilyenek, a nevük kiszivárogna, és az jelentősen rontaná Ursula von der Leyen esélyeit. Az Európai Parlament a keddi sikertelenség esetén biztosan tárgyalni kezdene a tanáccsal arról, hogy a következő választásokat más szisztéma szerint tartsák majd. Ne nemzeti pártok, hanem transznacionális pártok induljanak. Emmanuel Macron egyébként ilyet szeretne.

Ha sikeres lesz a keddi voksolás, akkor az EU olyan vezetőt kap, aki igazi Európa-elkötelezettségű, gyakran beszél az Európai Egyesült Államok eszméjéről, aki menekültet fogadott be a házába. Némi gondot az jelenthet, hogy ha erősen kötődik a tanácshoz, akkor figyelemmel kell lennie az egyes országok, főleg a nagy országok vezetőinek véleményére. Az Európai Bizottság elnökének azonban az erős, versenyképes Európára kell koncentrálnia.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Megbeszéljük
2019.07.15. 16:00
Műsorvezető: Dési János