„Klubrádió
Reggeli gyors

Lattmann: Semjén értelmetlenséget beszél

19/05/2021 09:06

| Szerző: Klubrádió

"Nincs olyan fórum, ahol Magyarország ezt meg tudná védeni", mondta Lattman Tamás nemzetközi jogász arról a felvetésről, hogy nem engednénk be a határainkon azokat az uniós állampolgárokat, akiknek a szülőhazája nemet mond a "magyar oltásokra".

Semjén Zsolt a kormánykoalíció kisebbik pártjának az elnöke arról beszélt hétfőn egy online konferencián, hogy Magyarország csak azon országok védettségi igazolványát fogja elfogadni, amelyek kölcsönös alapon a magyar oltásokat elfogadják. Magyarország különutas elveket vall ebben, és nem az egységes EU-s oltási rendhez, illetve adminisztrációhoz igazodott, ennek következtében sorra derülnek ki, hogy mely országokba nem tudnak magyarok oltási igazolvánnyal utazni.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász volt a Reggeli gyors vendége, és arról beszélt, van-e egyáltalán értelme annak, amit Semjén mondott.

2021. május 19. Reggeli gyors - részlet 21.05.19. Lattmann Tamás
07:25
00:00

Gyorsan és röviden: Nincs. Lattmann szerint ugyanis még az sem világos, hogy Semjén mire gondol, amikor a "magyar oltások" elfogadásáról beszél. "Amikor majd lesz magyar fejlesztésű vakcina, és azt nem fogadják el, akkor azzal szemben ellenintézkedéssel kell élni? Mire eljutunk oda, addigra a koronavírus járvány is eltűnik" - mondta az egyik lehetséges értelmezéséről Semjén szavainak.

Amire valószínűbb, hogy a miniszterelnök-helyettes gondolt Lattmann szerint, az a jelenlegi oltóanyagokkal kapcsolatos szabályozások, de így nézve meg értelme nincs a kijelentésnek: ha nem engedik be a kínai vagy orosz vakcinával oltott magyarokat, akkor mi sem fogadjuk el annak az országnak az oltásait. Ezzel az a gond, hogy nem nyugati-keleti-tengely mentén szokták megkülönböztetni a vakcinákat, hanem az objektív mérce az az, hogy melyik kapott engedélyt az európai gyógyszerügynökségtől, és melyik nem.

Az EU-s országok zömében olyan vakcinákkal oltanak, amik az Európai Gyógyszerügynökségtől engedélyt kaptak. Amelyik vakcina viszont megkapta az EU-s engedélyt, és oltanak vele, azt Magyarországon is használják. Az pedig Lattmann szerint még a magyar jog alapján sem lehetséges, hogy azokat az EU-s polgárokat diszkriminálják, akik ugyanazt a vakcinát kapták, mint a magyar állampolgárok is.

Koronavírus - Külföldi állampolgárok lépik át a határt H
 
Határellenőrzés
 
Hegyeshalom, 2020. március 18. Külföldi állampolgár lépi át a hegyeshalmi határátkelőhelyet 2020. március 18-án. Folyamatos kormányzati és rendészeti egyeztetés zajlott a környező országokkal, ennek következtében meg tudták indítani a Szerbiába, Romániába, Bulgáriába tartó tranzit átmenő- és a személyforgalmat, jelentette ki Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Hegyeshalomnál egy óra alá csökkent a várakozás, továbbá Kópházán és Rábafüzesnél is megindították a teherforgalmat. MTI/Filep István
Fotó: Filep István / MTI
 
 
 

 

Ha valakit, aki olyan oltást kapott, ami nem rendelkezik EU-s engedéllyel, csak a megszokott eljárással engednek be egy országba (negatív teszttel, vagy karanténnal), azokkal az országokkal szemben Magyarország nem tud mit csinálni, hiszen nem tudunk különbséget tenni, mondta.

Lattmann azt is elmondta, hogy félreértés, hogy a WHO engedélyezte volna a Sinopharmot, hiszen a világszervezet nem engedélyező hatóság. A vészhelyzeti engedély pusztán azt jelenti, hogy "az ilyen gyógyszereket, oltásokat berakhatják a harmadik világ országainak és a "bukott államoknak" szánt segélycsomagokba, ahol nincs engedélyező hatóság. Lattmann szerint érthető, "ha a magyar kormány szerint már ekkora a baj, hogy ezekkel az államokkal kell egy kategóriába tenni magunkat", de szerinte azért nem ennyire rossz a helyzet.

Ha a kormány tényleg bevezetné azt, amit Semjén felvetett, Lattmann szerint vesztes eljárásokra kellene számítani egy indítandó kötelezettségszegési eljárás eredményeképpen, vagy ha a be nem engedett uniós polgár a magyar egyenlő bánásmód hatósághoz fordul, vagy a bírósághoz, Strasbourghoz. "Nincs olyan fórum, ahol Magyarország ezt meg tudná védeni", éppen ezért Lattman feltételezte, hogy Semjén csak a pillanat hevében találta ki, vagy az előző éjszaka volt súlyos, de szerinte nem kormányzati szándék áll mögötte, mert teljesen védhetetlen.