„Klubrádió
Reggeli gyors

Bonyolult lesz a keleti vakcinával oltott ingázóknak

18/05/2021 08:01

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Ausztriában várhatóan megmarad a 72 órás tesztkötelezettsége azoknak a magyar munkavállalóknak, akik keleti vakcinát kaptak Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas Megyei képviseletének volt vezetője szerint. 

2021. május 18. Reggeli gyors - részlet 21.05.18. Horváth Csaba
07:23
00:00

Megnehezítheti az ingázók életét az, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával oltottak kaphatják meg az osztrák Zöld Kártyát, amivel lehet majd látogatni az éttermeket, szálláshelyeket, strandokat és sok más közösségi teret Ausztriában.

osztrák határ vírusteszt
 
osztrák határ vírusteszt
 

Nagy a bizonytalanság, mert az osztrák kormány még nem adott ki rendeletet ez ügyben, de Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas Megyei képviseletének volt vezetője a Klubrádiónak azt mondta, várhatóan – ahogy a német-osztrák határon is – 72 óránként elvégzett tesztet kell bemutatniuk azoknak, akik az ország területére szeretnének lépni, de Szputnyik V, vagy Sinopharm vakcinát kaptak, bár az orosz oltóanyag bevezetését Ausztria is fontolgatja. Ezalól olyan kétnyelvű oltási igazolvány mentesít, amelyen szerepel az oltás dátuma, és hogy milyen vakcinát kaptak.

Hozzátette, hogy az Ausztriában bevezetett ingyenes tesztelésnek megvannak az előnyei, a fertőzöttek, és a betegség következtében elhunyta száma nagyon visszaesett, ehhez pedig a nagy számban végzett tesztelésnek mindenképpen lehet köze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva halgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Horváth Csabával
2021.05.18., kedd 6:47
Riporter: Dési János