„Klubrádió
Esti gyors

Jávor: Lassan jár el az Európai Bizottság a médiaszabadság ügyében

10/02/2021 19:30

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár az Európai Bizottság alapvetőnek tartja a média szabadságát és a pluralizmust, Jávor Benedek szerint az uniós testületnél nagyon lassan haladnak a már meglévő panaszok ügyei is, melyek közül egyet ő nyújtott be még EP-képviselőként. A jelenleg a budapesti önkormányzat brüsszeli képviseletét vezető politikus a Klubrádió frekvenciavesztése kapcsán azt is hozzátette, hogy a bizottságnak megvan a hatásköre eltiltani a magyar kormányt a média szabadságát torzító tevékenységétől.

2021. február 10. Esti gyors - részlet 21.02.10. Jávor Benedek
06:17
00:00

„Az Európai Bizottság kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal annak érdekében, hogy a Klubrádió törvényesen folytathassa a működését. Emellett vizsgáljuk, hogy a sugárzás megszüntetéséhez vezető döntés összhangban van-e az EU jogszabályaival” – mondta a Népszava kérdésére Christian Wigand szóvivő a bizottság szerda déli sajtótájékoztatóján. „A Klubrádió ügye csak fokozta a magyar médiaszabadsággal és pluralizmussal kapcsolatos aggodalmainkat, amelyeket kifejtettünk a jogállam helyzetéről tavaly publikált magyar országjelentésben” – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy az európai demokrácia egyik alapja a médiaszabadság és a pluralizmus. A szóvivő hozzátette, nem fognak késlekedni, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket, ha ez lehetséges és szükséges lesz.

Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő, Budapest brüsszeli irodájának vezetője szerint a bizottság saját hatáskörében kezdeményezhet vizsgálatot arról, hogy a Klubrádióval kapcsolatos bírósági döntés mennyire van összhangban az uniós joggal, illetve a döntéshozatal során betartottak-e a vonatkozó uniós jogszabályokat.

 
Jávor Benedek
Fotó: Pálinkás János
 

Ennek során az Európai Bizottságnak fel kellene vennie a kapcsolatot a magyar kormánnyal és a médiahatósággal is, hogy felderítsék, mennyiben felel meg az uniós jognak az a folyamat amelynek eredményeképp a Klubrádió elveszítette a frekvenciáját.

Ezzel kapcsolatban Jávor kifejtette, hogy van benne némi szkepszis arra vonatkozóan, mennyire lehet hatékony az Európai Bizottság jogszerűségi vizsgálata egy kimondott bírósági ítéletet követően. Úgy véli, már sokkal korábban vizsgálni kellett volna a magyar média- és reklámpiac állami torzításait. Ebben az ügyben Jávor Benedek, még EP-képviselőként, valamint a Klubrádió és a Mérték Médiaelemző Műhely két évvel ezelőtt panaszbeadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz. Sőt, Jávor már több mint négy évvel ezelőtt is megkereste a testületet a magyar sajtó helyzete kapcsán, akkori panasza az állami közmédia jogszerűtlen finanszírozására és az MTI ingyenességére vonatkozott. A politikus szerint azonban az uniós testület kiábrándítóan lassan jár el ezekben az ügyben, noha rendkívül erős hatáskörei lennének e téren.

Ennek tükrében Jávor szerint megvan az esélye annak, hogy a bizottság szeretné megúszni, hogy állást kelljen foglalnia az említett kérdésekben. Ráadásul már nemcsak a bejelentés idején felgyűlt esetekről, hanem rendszerszintű sorozatokról van szó. A minimum, ami elvárható lenne a bizottságtól, hogy eltiltsa a kormányt a médiaszabadságot sértő tevékenységtől, de lehetőség lenne arra is, hogy  ugyanezt visszamenőleg is kikényszerítse.

Magyarán, úgy tűnik, a kormány nagy ívben tesz rá, hogy mit vár el tőle a bizottság, az utóbbi pedig a jelek szerint ezt szó nélkül tudomásul veszi.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.02.10. 18:23
Riporter: Szénási Sándor