„Klubrádió
Esti gyors

Lakner: Pintér távozásával semmit sem változna a rendszer

14/07/2023 23:12

| Szerző: Klubrádió

A Pintér Sándor belügyér és Rogán Antal kabinetminiszter közötti rivalizálás úgy jött létre, hogy Orbán Viktor csoportosítgatta a jogköröket közöttük, tehát pontosan tudta, milyen feszültséget idéz elő – mondta Lakner Zoltán politológus, akit Pintér esetleges távozásának híréről kérdeztünk. Hozzátette, ez már többször "felderengett a horizonton", de eddig mindig maradt a belügyminiszter. Ha viszont menne, a rendszer jellege akkor se változna semmilyen szinten.

2023. július 14. Esti gyors - részlet 2023.07.14. Lakner Zoltán
08:36
00:00

Lakner Zoltán politológust, a Jelen hetilap főszerkesztőjét kérdeztük Pintér Sándor belügyminiszter esetleges távozásáról az Esti gyorsban. Azt mondta, még nem láttunk Orbán-kormányt Pintér Sándor nélkül, de bármit el lehet képzelni, senki sem pótolhatatlan. Amikor látta az erről szóló cikkeket, az jutott eszébe, hogy a magyar politikai viszonyok értelmezéséhez mindenkinek el kellene olvasnia Tilo Schabert Boston Politics című könyvét, amit nem véletlenül NER-közeli kiadók adtak ki eddig magyarul.

Amit itt látni lehet, az tipikusan olyan, amiről ott szó van. Vagyis nem annyira kormányzás van, hanem politikai projektek futnak és nem annyira átlátható, megválasztott politikai elit gyakorolja a hatalmat, hanem a vezető körüli udvartartás. Ennek az udvartartásnak a tagjait egyszerre jellemzi a lojalitás (a vezető iránt) és a bizalmatlanság (egymás iránt). A főnök folyamatosan versenyezteti a beosztottakat, akik egymásra is dolgoznak, egymást is megpróbálják kiszorítani. A vezető pedig jelzi: változhat, hogy ki van benne a pikszisben és ki nincs.

Azt nem lehet mondani, hogy eddig ne lettek volna ellentétek, azt korábban is lehetett tudni, hogy Pintér Sándor és Rogán Antal propagandaminiszter között van rivalizálás a nemzetbiztonsági szolgálatok felügyeletét tekintve. Ez a rivalizálás nyilván úgy jött létre, hogy Orbán Viktor csoportosítgatta a jogköröket közöttük, tehát pontosan tudta, milyen feszültséget idéz elő. Hogy kinek a kezét fogja szorosabban és kiét engedi el, azok olyan belső mechanizmusok, amelyek feltárására jelenleg nincsenek elemzői eszközeink, talán a történészek okosabbak lesznek – fogalmazott a politológus. Hozzátette: ez már legalább a harmadik alkalom, amikor Pintér Sándor távozása „feldereng a horizonton”, és eddig egyszer sem következett be. Az a baj, hogy ha ez be is következik, a rendszer jellegét semmilyen szinten nem változtatja meg – fogalmazott Lakner Zoltán.

Ukrajnai háború - Megalakult a Védelmi Tanács
 
Orbán Viktor és Pintér Sándor egy tavalyi képen. Fotó:Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Szerinte Pintér Sándor annyiból régivágású vezető, aki látta még a közigazgatást, amikor az tényleg közigazgatás volt, képes mozgatni apparátusokat, képes politikai döntéseket átváltani apparátusi tevékenységekre. Ha elküldenék (de ez egyáltalán nem biztos), akkor ez a fajta hagyományos kormányzati tudás lényegében teljesen elveszne, még annyira se lenne kormányzás, mint jelenleg – de hozzátette, ezzel nem azt akarja mondani, hogy amit Pintér tesz az oktatás vagy az egészségügy terén, az szakpolitikailag értékelhető lenne.

A témában rádiónkban korábban megszólalt Dezső András, a HVG újságírója is, aki a hvg360-on megjelent cikkében írt Pintér Sándor és körének meggyengüléséről, a miniszter „nyakába sózott” oktatásról, egészségügyről, valamint a magánbiztonsági cégek piacának változásáról. Ezt a beszélgetést itt hallgathatják meg:

2023. július 14. Megbeszéljük / részlet, Dezső András (23.07.14.)
15:36
00:00

(Kiemelt kép: MTI/Kiss Dániel)