„Támogassa
Esti gyors

Erkölcs, erő és egyet nem értés – Dési János jegyzete

10/07/2023 18:02

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Az értelmiség a könyvesboltban dolgozik a gyűlölködésen, a kétkezi árják pedig padot festenek és úgy buziznak.

2023. július 10. Esti gyors-részlet (2023.07.10. Dési János jegyzete)
04:53
00:00
Vegyünk két össze nem tartozó hírt egymás után: „A Nemzeti Színház és a Fradi is hisz abban, hogy mind a kultúrának, mind pedig a sportnak nemzetegyesítő ereje van.” A listás Kubatovot idézve: „Stratégiai együttműködést köt a Fradi és a Nemzeti Színház. Először is kiemelném, hogy a sport is a kultúra része, noha ezt a szurkolók viselkedése nem minden esetben tükrözi.”

Ez utóbbi kijelentés már-már profetikus. Következzen a másik hír:

A Ferencvárosban egy szivárványos padot avattak annak jelképeként, hogy mindenkinek van helye. Pillanatok alatt az egyik Fradi provokátor csapat, a sokatmondó nevű Aryan Green átfestette Fradi zöldre a padot.

Aryan Green – nyilván erről többet nem is érdemes mondani.

Efféle figurák persze sokfelé előfordulnak – nálunk az átlagnál kicsit több azért, meg aztán szép hagyományai akadnak az ilyesmi gusztusos árjáskodásnak. És tényleg, miért ne lehetne padokat festegetni, ha már könyvesboltba ez a társaság egyelőre még nem jár? A könyvesboltban az értelmiség megbízottjai fóliáznak, olyanok, akiket állítólag a legjobb magyar egyetemeken képzettek utasítottak erre. De ha nem is a legjobb, akkor biztos, hogy a legdrágább, még akkor is, ha a rájuk költött pénz egy része esetleg elpárolog bizonyos zsebekbe.

Szóval az értelmiség a könyvesboltban dolgozik a gyűlölködésen, a kétkezi árják pedig padot festenek és úgy buziznak.

Mondom, van efféle. Na most a stratégiai szövetséges Nemzeti Színház jeles képviselője ilyenkor megjegyezhetné, hogy na, na, ez azért nem olyan szép dolog. Tessék korhadó padokat, lepattogzott festékű játszótéri mászókát mázolni, ha már annyira mázolhatnékja van a kedves és kulturális szövetséges árjáknak.

Ahogy a Fradi illetékes akárkijei meg fő- és alszurkolói is megjegyezhetnék, hogy ez mintha túlzás lenne. De ilyen hírről nem kaptunk értesítést.

Milyen szép lenne, ha a kultúra képviselői segítenének a kedves és erre rászoruló fradistáknak elmélyedni irodalomban, zenében, mert nemcsak egy nagy kapáslövés lehet szép, hanem néha egy monológ is. De mit mondhatna a kedves Nemzeti Színház? Mi erővel foglaltuk el a színházi világot, fő tevékenységünk a nekünk nem tetszők vagy velünk egyet nem értők kinyírása. Az erőszakban, az állami elnyomásban és a sok könnyű pénzben hiszünk – ami mindig lehet persze több.

Tanuljátok meg ti ott a pályán, erő van, hatalomnak nyalás van – és akkor jön a pénz. A nyalás és az erő fontosabb, mint hogy tudsz-e egyeneset rúgni a labdába. A diktátort kell szolgálni, zsebdiktátorok által és akkor cseng bong a kassza és semmi sem számít.

A fradisták bólogatnak, ezt tudják ők is. Sok sikert az új évadhoz, biztos remek lesz és külön öröm, hogy a független színházakat, a tehetséges bátor műhelyeket már nagyjából sikerült felszámolni. De ne álljunk meg félúton. Itt-ott még megbúvik egy Székely Kriszta, Novák Eszter, Pintér Béla, egy Fodor Tamás, Jordán Tamás, Kovács Adél, Mohácsi, Ascher, - gyorsan fessétek le őket, vagy fóliázzátok be.

A stratégiai együttműködés tehát hatalmas potenciálokat rejt magában. Csak így tovább sasok és verebek!

Dési János jegyzete a 2023. július 10-i Esti gyorsban hangzott el.