„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lakner: Márki-Zay nem kitenyésztett politikus, inkább csak figyelmetlen

11/01/2022 20:34

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A választások előtti hajrában sem telik el úgy nap, hogy Márki-Zay Péternek ne kellene valamely kijelentése miatt visszakoznia. Lakner Zoltán politológus úgy véli, lehet hogy a miniszterelnök-jelölt szándékosan áll bele kényes témákba, de ennek kicsi az esélye. Szerinte Márki-Zay inkább őszintének akarja mutatni magát.

2022. január 11. Megbeszéljük / részlet, Lakner Zoltán (22.01.11.)
19:10
00:00

Mindössze 82 nap van hátra az országgyűlési választásokig. Egyre sürgetőbbé válik, hogy az ellenzéki pártok "összeálljanak" – véli Lakner Zoltán politológus. A Jelen főszerkesztője azt is hozzátette, hogy ideje lenne kampányhőfokon működni.

Ezt a helyzetet még tovább árnyalja Márki-Zay Péter szerepe. Lakner szerint elképzelhető, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt tudatosan hozakodik elő a kényes, kínos kérdésekkel. Megjegyezte azonban, hogy nem idegen tőle az sem, ha bizonyos ügyekben visszatáncol. Ezért úgy véli, Márki-Zay sem látja mindig előre, milyen fogadtatása lesz álláspontjának.

Azt is megjegyezte, hogy sikerének másik titka lehet az is, hogy Márki-Zay nem egy "kitenyésztett politikus". Idézte a politikus kommunikációs vezetőjét, Gurzó Ákost, aki azt állította, hogy már elegük van az utóbbiakból az embereknek.

Márki-Zay hozzáadott értéke az, hogy nem "előre legyártott emberek előregyártott válaszait adja", hanem őszintének és keresetlen egyszerűségűnek tűnik. A kijelentései körüli ellentmondásokat gondosabban adagolva lehetne Lakner szerint mérsékelni, hogy ne kelljen "minden másnap visszakoznia".

Néhány példát is megemlített, mint Orbán Gáspárral kapcsolatos állításait, aki bár valóban Orbán Viktor fia, magánemberként nem lett volna szabad megemlíteni a homofób törvénnyel kapcsolatban. Erre a célra Szájer József ügyét lehetett volna inkább napirenden tartani, akiről ismert beállítottsága, és politikusként tevékenyen vett részt a Fidesz politikájában. A másik példa Orbán grazi útja, amelyet a napokban hozott fel a hódmezővásárhelyi polgármester.

Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy szándékosan tetteti magát figyelmetlennek a miniszterelnök-jelölt nyilatkozatait, ezzel is megszólítva azokat, akiknek nagyon elegük van a kormány viselt dolgaiból.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Lakner Zoltánnal
2022.01.11.,kedd 16:15
Riporter: Bolgár György