„Támogassa
Reggeli gyors

Lakner: Azzal, hogy Balogot bizalmáról biztosította Orbán, nevére vette a botrányt

14/02/2024 11:28

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Azután, hogy Balog Zoltán elismerte, tévedett, mégsem mond le, és Orbán Viktor bizalmáról biztosítja őt, az ellenkezője annak, amiről a miniszterelnök által bejelentett alkotmánymódosítás szól – véli Lakner Zoltán.

2024. február 14. Reggeli gyors - részlet 24.02.14. Lakner Zoltán
15:56
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, szimpátiaszavazást tartottak Balog Zoltánról a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában, ahova kedd délelőtt rendelték be a református püspököt, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében.

K. Endre – a bicskei gyermekotthonban évekkel ezelőtt történt pedofilbotrányban érintett igazgatóhelyettes, aki megpróbálta az áldozatokat elhallgattatni és éveken át hunyt szemet a főnöke által elkövetett gyerekek elleni szexuális abúzusnak, Balog korábbi pártfogoltjától, Novák Katalintól kapott kegyelmet.

Nem sokkal később a sajtó megkérdezte a miniszterelnök sajtószóvivőjét, Havasi Bertalant, mi a véleményük a döntésről, hogyan értékelik. A válasz mindössze annyi volt: "Orbán Viktor a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében".

"Kicsit olyan érzésem volt, mintha most vette volna a miniszterelnök bizonyos értelemben nevére a botrányt" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Lakner Zoltán politológus. A Jelen főszerkesztője felvetését azzal támasztotta alá, hogy nem sokkal korábban Orbán maga jelentette be, alkotmánymódosítást nyújt be, ami arról szól, hogy ilyen ügyekben nem lehet kegyelmet adni. Ezután Balog elismeri, hogy tévedett, de nem mond le, majd a miniszterelnök bizalmáról biztosítja őt. "Ez pontosan az ellenkezője annak, amiről az egy héttel ezelőtt bejelentett alkotmánymódosítás szól" – foglalta össze, hozzátéve, hogy ezt nagyon súlyos ellentmondásnak tartja.

Hozzátette, azt is zavaró magatartásnak tartja, hogy Balog erkölcsi felelősségvállalása "egy 5 perces Youtube-videóig terjed".

Azt sem tudni, hogy a köztársasági elnök tanácsadójaként Balog egyedül tett javaslatot, hogy kegyelmezzenek meg K. Endrének, vagy a tanácsadói körben mások is ezt javasolták.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lakner Zoltánnal
2024.02.14., szerda 8:12
Riporter: Para-Kovács Imre