„Támogassa
Reggeli gyors

Lakner: A Fidesz rossz kormányzati teljesítménye nem kelt rokonszenvet az ellenzéki pártok iránt

6/10/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Sokan elégedetlenek a kormánnyal, de az ellenzéki pártok támogatottsága lényegében alig változik. Ez kritika az ellenzékről is – véli Lakner Zoltán politológus. A Jelen főszerkesztőjét a legfrissebb Medián-felméréssel kapcsolatban kérdeztük.

2023. október 06. Reggeli gyors - részlet 23.10.06. Lakner Zoltán
11:11
00:00

Bár a Medián szerint 400 ezer támogatót vesztett idén a Fidesz, ez mégsem járt együtt az ellenzék erősödésével: a közvéleménykutató legfrissebb felmérése szerint a teljes lakosságban csak 36 százaléknyian tudják, melyik ellenzéki pártot választanák. Körükben viszont feljött a szélsőjobboldali Mi Hazánk, amelyre már a biztos szavazók 10 százaléka voksolna. Ugyanebben a körben a DK is 10, míg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 9 százalékon áll.

Ezzel kapcsolatban Hann Endre, a Medián ügyvezetője azt mondta a Klubrádiónak, természetesen továbbra is vezet a Fidesz, de ahogy csökken a támogatottsága, az nem elhanyagolható. Ez mégsem jelenti azt, hogy az ellenzéknek lenne oka reménykedni.

Lakner Zoltán politológus
 Fotó: Facebook
 

"Ha sokan elégedetlenek a kormánnyal, de közben a kormányzó párt vezet, és az ellenzéki pártok támogatottsága lényegében alig változik abba az irányba hogy kormányváltó párt lehessen, akkor ez nyilván egyidejű kritika az ellenzékről is" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Lakner Zoltán politológus. A Jelen főszerkesztője, hozzátette, tagadhatatlan a kormánypárt támogatottságának eróziója is. "A Fidesz rossz kormányzati teljesítménye, ami tükröződik ezekben a számokban is, nem kelt akkora rokonszenvet az ellenzéki pártok iránt, hogy megjelenjenek ott a leváló szavazók" – tette hozzá.

Arra is kitért, hogy az újonnan alakult pártok tovább forgácsolják az ellenzéket, hiszen az addig sem egységes ellenzéki szavazóbázis között további ellentéteket generál.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lakner Zoltánnal
2023.10.06., péntek 7:42
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert