„Támogassa
A lényeg

Medián: 400 ezer támogatót vesztett idén a Fidesz

4/10/2023 16:20

| Szerző: Klubrádió

Ez viszont nem járt együtt az ellenzék erősödésével: a Medián szerint a teljes lakosságban csak 36 százaléknyian tudják, melyik ellenzéki pártot választanák. Körükben viszont feljött a szélsőjobboldali Mi Hazánk, amelyre már a biztos szavazók 10 százaléka voksolna. Ugyanebben a körben a DK is 10, míg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 9 százalékon áll.

Február óta a Fidesz bő négyszázezer szimpatizánst veszített, a teljes felnőtt népességen belül 35-ről 30 százalékra esett a támogatottsága – derült ki a Medián felméréséből, amely a hvg360-on jelent meg. 

Az, hogy a Fidesztől elpártoltak szavazók, nem járt együtt az ellenzéki pártok támogatottságának növekedésével. Miközben a megkérdezettek 52 százaléka akar kormányváltást, ellenzéki pártokhoz csak 36 százalék kötődik, a Fidesz 30 százalékos támogatottságához viszont 38 százalékos kormányhűség párosul. Vagyis a magyar társadalom megint három, csaknem egyenlő nagyságú részre tagolódik: egyharmad a Fideszre, egyharmad a Fideszen kívüli 11 párt valamelyikére szavazna, a maradék egyharmad pedig nem tud vagy nem akar ebből a kínálatból választani.

A felmérés adatai szerint a baloldali-liberális ellenzéki pártok támogatottsága mérsékelten csökkent, erősödött ellenben a Mi Hazánk, a teljes népességen belül 7, biztos szavazóknál 10 százalékos támogatottságot élvez. A szélsőjobboldali párt holtversenyben van a DK-val, amelyre szintén a teljes népesség 7 és a biztos szavazók 10 százaléka adná voksát. Mögöttük már a Magyar Kétfarkú Kutya Párt áll 6, illetve 9 százalékkal. A biztos szavazók között 5 százalék fölött van még a Momentum és a Jobbik (6-6), a Jobbik egyik utódszervezetét, a Jakab Péter-féle A Nép Pártjánt 5 százalékra mérték ebben a körben.

A Márki Zay Péter által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Vona Gábor-féle (szintén posztjobbikos) Második Reformkor, az MSZP és az LMP támogatottsága a választani tudó lakosság körében 2-2 százalék, és a Párbeszédnek is van 1 százaléknyi támogatója.

A Medián mérésében arra is kitért, hogy mivel az önkormányzati választáson nagyobb a részvétel, mint az európain, és együtt tartják a kettőt, előbbi valószínűleg az EP-listákra leadott szavazatok számát is megdobja, ami a jóval kevésbé elkötelezett szavazókkal rendelkező ellenzéki pártoknak kedvezhet. Az elemzés szerint egyébként a Fidesz célja az lehetett, hogy az EP-választásra is mozgósítsa a kistelepüléseken élő törzsválasztóit.

Jelezték továbbá, hogy csak két olyan demográfiai csoport van, amelyben a többség kitartana a jelenlegi kormány mellett: a legalacsonyabb jövedelműek és a legkevésbé iskolázottak.

A Hvg.hu-s megjelent felmérés adatfelvétele szeptember végén volt, a telefonon feltett kérdésekre adott válaszokat a Medián szakemberei súlyozással korrigálták, így elvileg tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és végzettség szerinti összetételét. A közvélemény-kutatás hibahatára így is ±3,5 százalék, amit különösen a kispártok rangsorolásánál érdemes figyelembe venni.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)