„Klubrádió
Reggeli gyors

Kutyapárti katasztrófatúra omladozó hegyvidéki műemlékek között

30/10/2020 15:59

| Szerző: Klubrádió/szg

Térképre tette a Kutyapárt a Hegyvidék düledező műemlék épületeit. Kovács Gergely pártelnök azt mondta: a a felújítás nem biznisz, de a lakópark-építés igen, és a XII. kerületben a telek sokszor értékesebb, mint a rajta álló villa. Jó példa a tündérhegyi pszichiátria épülete, amelyet Farkas Flórián sofőrje vett meg, és amelyhez 7500 négyzetméteres telek tartozik, ahol hamarosan lakópark épülhet.

2020. október 30. Reggeli gyors / részlet, Kovács Gergely, MKKP (20.10.30.)
08:44
00:00

Térképen gyűjtötte össze a budapesti XII. kerület műemléki védettségű épületeit a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, hogy felhívja a figyelmet a budai Hegyvidék pusztuló építészeti kincseire. Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnökét arról kérdeztük, hogy lényegében katasztrófatúrát tartottak, amelyen megpróbálták bemutatni ezeket az értékeket. 

Az első ilyen, amelyről szó volt, a Karczag-villa a Diana utcában, amely Herz Ármin, a „szalámis ember” otthona is volt. Ígérgeti a tulajdonos, hogy felújítja, és majd kiderül, hogy előbb dől-e össze vagy tényleg rendbe hozzák. Nemrég kigyulladt, akik most ott laknak, róluk állítólag tud a tulajdonos, de úgy főznek, hogy abban bármikor benne van egy újabb tűz lehetősége.

Az egykori tündérhegyi pszichiátria épülete
 
Az egykori tündérhegyi pszichiátria épülete
 
A kép forrása: MKKP
 

A másik a tündérhegyi pszichiátria: ezt a vagyonkezelő adta el, nagyon rövid ideig lehetett ajánlatot tenni, és azt lehet tudni, hogy a nyertes cég tulajdonosa korábban Farkas Flórián sofőrje volt, aki ráadásul jelentős, 200 milliós állami hitelt is kapott. Amikor ezt megvette, akkor még nem lehetett volna lakóparkot felhúzni az épülethez tartozó 7500 négyzetméteres telken, de éppen most változtatják meg az helyi építési szabályzatot úgy, hogy lehessen – tette hozzá.

Vannak önkormányzati tulajdonban lévő épületek, ahol egyértelmű az önkormányzat felelőssége, másrészt a jogosítványok állami hatóságokhoz kerültek, amelyek valamiért nem nagyon tesznek semmit. Jó példa a csillebérci üdülőtelep, ahol változtatási tilalom van másfél éve, mégis sorra épülnek a házak. Hiába fordulnak az önkormányzathoz, az a válasz, hogy azoknak a bizonyos hatóságoknak kellene lépniük. Kovács Gergely azt mondta: önkormányzati képviselőként nem tud sokkal nagyobb hatást elérni, mint egy sima lakó. Feltehet egy kérdést, aztán 30 nap múlva kap rá választ.

Jelezte azt is, hogy van rengeteg olyan műemléki jellegű épület, amelyet felújítottak. Viszont éves szinten csak 10 millió forintos keret áll rendelkezésre ilyen munkákra, ami nagyon pici összeg.

Hangsúlyozta: a felújítás nem jó biznisz, de a lakópark-építés igen (ilyen az egykori svábhegyi szanatórium területe is), és a XII. kerületben a telek sokszor ugyanúgy értékes, vagy értékesebb, mint a rajta álló villa, kastély.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MKKP

Reggeli gyors
2020.10.30. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás