„Klubrádió
A lényeg

„Kutyakötelessége lett volna”

27/02/2019 18:55

| Szerző: Klubrádió

Bizalomvesztés miatt megvonták a baloldali vezetésű Újpalota exfideszes alpolgármesterének összes jogkörét. Többek között az ő tartózkodása miatt bukott el a fővárosi kerület költségvetési javaslata, és így a helyi közalkalmazottak béremelése. A polgármester szerint kollégája nem felelős vezetőként viselkedett.

2019. február 27. A lényeg-részlet - Interjú a XV. kerületi polgármesterrel
01:05
00:00
A fideszes ellenszavazatok, valamint az exfideszes alpolgármester tartózkodása miatt kedden nem ment át az idei évi költségvetés tervezete a baloldali vezetésű fővárosi XV. kerületi önkormányzatban. Az egykor a kormánypártban politizáló Victorné Kovács Judit alpolgármester  mellett tartózkodott a voksoláskor élettársa, a Fideszből vele együtt kizárt, magánokirat-hamisításért elítélt Bitvai Nándor, valamint a korábban szintén fideszes Merk Péter is. A Fidesz-frakció pedig egységesen nemmel szavazott.

Ez azt jelenti, hogy egyelőre elmarad a 9,3 százalékos közalkalmazotti béremelés. Lehoczki Ádám, a Fidesz-KDNP képviselője azzal érvelt, hogy a „költségvetés nemcsak béremelésből és egészségügyből áll”.

Lehoczki Ádámnak főleg azzal volt problémája, hogy a képviselőtestület költségvetési ülésén felszólalt több, a kerületben működő közintézmény vezetője a béremelés és a fejlesztések mellett.

A történtek miatt a XV kerület baloldali polgármestere, Németh Angéla közleményt adott ki, melyben azt írja, a kormánypárti képviselők nem akartak részt venni a döntéshozatalban, politikai színjáték zajlott.  Victorné dr. Kovács Judit alpolgármestertől ezért bizalomvesztés miatt azonnali hatállyal megvonta minden feladat- és hatáskörét, valamint aláírási és kötelezettségvállalási jogkörét, mert magatartásával szerinte súlyosan megszegte kötelezettségét.

Alpolgármesterét ajánlja utódjának a XV. kerület eddigi ve
 
Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere
MTI Fotó: Soós Lajos
 

Németh Angéla a Klubrádiónak azt mondta, az alpolgármester folyamatosan részt vett a költségvetési javaslat előkészítésének egyeztetésein, és egyszer sem tett kifogást. Ezek után nem szavazta meg az előterjesztést, bár a polgármester szerint felelős vezetőként ez „kutya kötelessége lett volna”.

Victorné Kovács Judit alpolgármesteri funkciója megmaradt, de hatás- és jogkör nélkül – tette hozzá.

A lényeg
2019. február 27., szerda 18.00h