„Klubrádió
Reggeli gyors

Nekiment a túlóratörvénynek a jobboldali alpolgármester

9/01/2019 12:19

| Szerző: Klubrádió

Nem jósol hosszú jövőt a túlóratörvénynek jelenlegi formájában a Fidesszel vitatkozó, de jobboldali szombathelyi alpolgármester, Molnár Miklós. A politikus a kormánypárti vezetésű városban hozott, de a kormánypolitikával szembe menő túlóra-döntés körülményeit tárta fel a Reggeli gyorsban, és azt is, hogy mi a közös benne valamint Lázár Jánosban. Szombathely kormánypárti polgármestere, Puskás Tivadar árulónak nevezte helyettesét.

2019. január 09. Molnár Miklós a szombathelyi közgyűlésről
06:56
00:00

Rendkívül elkapkodott, nem átgondolt, rosszul időzített, gyorsan bevezetett jogszabály – ezt gondolja a túlórakeret növeléséről Szombathely jobboldali alpolgármestere, Molnár Miklós, aki mint mondta, jórészt Lázár János fideszes politikussal ért egyet a kérdésben. 

Molnár a legnagyobb problémának a nem is annyira az évi 400 órás pluszmunka lehetőségét, mint a hároméves munkaidőkeret bevezetését látja. Ez szerinte „jogilag és szakmailag is kezelhetetlen történet”, és az az érzése, hogy az új szabályozásnak legalább ezt a részét visszavonják majd a döntéshozók. 

Molnár a vitatott törvénymódosítás helyi alkalmazását elutasító, váratlan közgyűlési döntés hátteréről beszélt a Klubrádiónak. 

Nem sokon múlik

Molnár a jobboldallal másfél évtizede együttműködő Pro Savaria Egyesület jelöltjeként került be a szombathelyi önkormányzatba, és szavazatával rendszerint a Fidesz-KDNP-s többséget támogatta. A testületben Molnáron kívül tíz kormánypárti, kilenc baloldali és egy jobbikos képviselő szavazhat, így ha az ellenzék összefog, a pro savariás alpolgármester pedig nem támogatja a kormányoldalt, akkor elveszhet a Fidesz-KDNP többsége.

Az alpolgármester és a kormánypárti többség még a 2014-es önkormányzati választások után arról állapodott meg, hogy előre egyeztetett ügyekben Molnár a városvezetést támogatja a szavazatával.

Alaposan utánajárt

Az alpolgármester a Klubrádióban hangsúlyozta, most, miután az ellenzéki indítványra összehívták a rendkívüli közgyűlést, közölte Puskás Tivadar Fidesz-KDNP-s polgármesterrel, hogy meg fogja szavazni a napirendet, vagyis támogatja, hogy a szombathelyi önkormányzat átbeszélje a túlóratörvényt. 

Molnár arra kérte a polgármestert, hogy biztosítsa a Fidesz-KDNP jelenlétét, hogy értelmes vitát folytathassanak a témáról. A tíz kormánypárti képviselő azonban nem jelent meg a közgyűlésen, csak egyikük, a polgármester.

Az összejövetelen Molnár Miklós elmondta, mit gondol az általa részletesen tanulmányozott túlóratörvényről, és azt is megjegyezte, a testületben ő az egyetlen képviselő, aki több ezer fős céget vezetett, valamint kollektív szerződéseket tárgyalt végig a szezonalitásnak egyébként erősen kitett, és így a rugalmas foglalkoztatásban igencsak érdekelt ruhaipari vállalkozásnál. 

Véleményét ráadásul nem csak személyes tapasztalataira alapozta, hanem a megyei iparkamara elnökségi tagjaként több multicég vezetőjével folytatott megbeszéléseire is. 

Megfejelték a döntést

Molnár Miklós azt javasolta, a közgyűlés hívja meg a cégek képviselőit, hogy megoszthassák tapasztalataikat, ismertethessék gyakorlataikat a városvezetéssel, valamint azt is jónak látta volna, ha a helyi televízióban kerekasztal-beszélgetést szerveznek a témáról. 

Az alpolgármester miután ezeket elmondta, távozott a közgyűlésről, amely aztán megszavazta, hogy a túlóratörvény módosításait a helyi önkormányzati cégek nem fogják alkalmazni, vagyis a városnak dolgozó munkavállalók még önkéntesen sem vállalhatnak évi 400 óra pluszmunkát. A közgyűlés ezt azzal is megtoldotta, hogy felszólította a térség országgyűlési képviselőjét, a fideszes Hende Csabát, hogy érje el a rabszolgatörvény visszavonását. 

Molnár Miklós hozzátette, mivel a polgármester a Fidesz-KDNP távolmaradása mellett hívta össze a közgyűlést, az ő felelőssége, hogy ezek után mi történt.

Áruló

A január 8-ai, keddi rendkívüli közgyűlés után Puskás Tivadar polgármester a Vas Népe megyei napilapnak azt mondta, Molnár Miklós elárulta a polgári, jobboldali közösséget. Az önkormányzat vezetője szerint az alpolgármester a túlóratörvényt elítélő határozatról nem szavazott ugyan, de az ő jelenléte is kellett ahhoz, hogy a rendkívüli közgyűlés határozatképes legyen, és megszavazta a napirendet is, enélkül nem lett volna közgyűlés kedden.

 

Molnár Miklós szombathelyi alpolgármester a Reggel gyors január 9-ei, szerdai adásában nyilatkozott, a riporter Pikó András volt. Az interjú hangfelvételét a cikk elején kattinthatja! FOTÓ: Facebook