„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz: Az állami egészségügy terén az ellenzék és a kormányzat ugyanazt az utat járja

3/04/2024 11:33

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Budapesten a CT-ellátás a tumoros betegek esetében nem volt gondban korábban sem, ezért tartja 1,3 milliárdos pazarlásnak és tévútnak Karácsony Gergely főpolgármester CT- és MR-kampányát Kunetz Zsombor.

2024. április 03. Reggeli gyors - részlet 24.04.03. Kunetz Zsombor
14:43
00:00

Menekülnek a magyarok az állami egészségügytől, tavaly 15 százalékkal több időpontot foglaltak a magyar betegek a magánellátóknál, mint egy évvel korábban – mondta a Népszavának Gáspár Péter, a MediCorp Hungary Zrt. ügyvezetője, cége online-időpontfoglalást valamint betegút menedzselést segítő szoftvereket fejleszt és működtet a hazai magánszolgáltatóknál.

"Természetesen ez egy következménye az állami egészségügy haldoklásának" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő, a Röntgen szakblog szerzője.

Megjegyezte, az egészségügyben sincs és nem is lesz egyenlőség, épp ezért azt kellene megoldani, hogy az anyagilag kevésbé szerencsés helyzetben lévők is hozzáférjenek egy tisztességes minimum ellátáshoz. Ehhez képest bár bizonyos területeken elmondható, hogy jó az ellátás, adott térségen belül nemcsak kiszámíthatatlan az ellátás, hanem az, hogy van-e egyáltalán. Példaként emelte ki, az ultrahangos vizsgálatot, amely Magyarország számos régiójában nem elérhető.

Azt is megjegyezte, hogy a következetlen intézkedések kérdésében nemcsak a kormányt, hanem az ellenzéket is lehet kritizálni. Budapesten a CT-ellátás a tumoros betegek esetében nem volt gondban korábban sem, ezért tartja a Fővárosi Önkormányzat és Karácsony Gergely főpolgármester CT- és MR-kampányát 1,3 milliárdos pazarlásnak és tévútnak. "Az ellenzék ugyanazt az utat járja, mint a kormányzat e téren" – mondta Kunetz.

Kunetz kitért arra is, hogy számottevő béremelés sem volt az egészségügyi szakdolgozóknál, azt se lehet mondani sok helyen, hogy az infláció mellett értéktartó bérmódosítás lett volna. Ami béremelés mégis volt, az vagy fedezte az elvett szakdolgozói pótlékokat, vagy nem, Kunetznek van tudomása olyan esetekről is, akik jobban jártak volna a béremelés nélkül. A probléma megoldásának akadályát nem anyagiakban látja, hanem egy átgondolt, a bérek megfelelő fejlesztését célzó stratégia hiányában: "ész kéne".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kunetz Zsomborral
2024.04.03., szerda 8:15
Riporter: Para-Kovács Imre