„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kunetz Zsombor: Pintér Sándor maximum autót tud vezetni

20/02/2024 17:10

| Szerző: Klubrádió

Az egészségügyi szakértő szerint a NER-ben a legalkalmatlanabb, legfelkészületlenebb emberek kapnak a lojalitásukért cserébe pozíciót. Belőlük nagyon nehéz pozitív produktumot kisajtolni.

2024. február 20. Megbeszéljük - részlet Kunetz Zsombor 2024.02.20.
11:37
00:00

Most már az a valódi kérdés: mikor jön el a pillanat, amikor már a szintén fullra járatott helyettesítő intézmények is képtelenek lesznek ellátni a betegeket – reagált Kunetz Zsombor arra a hírre, hogy a személyi feltételek hiánya miatt nem tudják tovább ellátni  a súlyos szívbetegeket az Uzsoki utcai Kórházban.

Ebben a bérnővér-rendszer visszaszorítása is komoly szerepet játiszik – mondta az egészségügyi elemző. Az államitikárság ugyanis ehhez a kérdéshez is a maga "sudribunkó" módján állt hozzá és egyetlen tollvonással szüntette meg ezt a rendszert is. Amihez lehet, hogy valóban hozzá kell nyúlni hosszabb távon, de nem így. Előbb meg kell teremteni a helyettesítő ellátás lehetőségét. Ez nem sikerült – tette hozzá. 

Takács Péter egészségügyi államtitkár azt mondta: a kormány arra törekszik, hogy szektorsemleges egészségügyi ellátás legyen, azaz: lehet olyan biztosítónak olyan területe, ahol a magánegészségügyet is finanszírozza és lehet olyan területe az állami ellátási rendszernek, ami pénzt kér – idézett fel egy másik fejleményt a műsorvezető. Az egészségügyi szakíró szerint ez akár működőképes modell is lehet, láthattunk már ilyet, mondjuk amikor egy-egy kórház plusz összeget kért VIP-ellátás címén – és például egyszemélyes kórteremben gyógyulhattak bizonyos betegek. De emlékezzünk, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta: az egészségügy nem üzlet. Vagy arra, a Fidesz hogyan irtotta ki a több biztosítós modellnek még a gondolatát is a 300 forintos vizitdíjjal egyetemben 2008-ban.

dr. Kunetz Zsombor
 
dr. Kunetz Zsombor
 

Egyrészt tehát nem hiteles, amit Takács államititkár mondott, másrészt nagyon fontos volna, hogy aki ilyesmibe belevág, az tudja, hogy mit csinál. A NER-ban azonban azt látjuk, hogy "a legostobább, legfelkészületlenebb és a leghitványabb emberek" kapnak a lojalitásukért cserébe pozíciót. És belőlük nagyon nehéz bármilyen pozitív produktumot kisajtolni – mondta a Röntgen szakblog szerzője.

Hozzátette: nagy baj az is, hogy az elmúlt években mindig három-négy problémára fokuszáltak egyszerre, és nem vették észre, hogy ezzel még másik ötven másik problémát vettek a nyakukba. És mivel nem értették az összefüggéseket, csak még nagyobb káoszt okoztak. Pontosan ezt látjuk szerinte jelenleg is az ügyeletek átalakításánál.

Kunetz Zsombor úgy látja: egészen mások volnának a kondíciók, ha olyasvalaki volna a belügyminiszter, aki – a saját állításával ellentétben – tud vezetni. De Pintér Sándor maximum autót tud vezetni. Amit itt látunk: ha az első számú vezető is alkalmatlan, és a körülötte lévő vezetők szintén azok, akkor az egész rendszer alkalmatlan lesz.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Kunetz Zsomborral
2024. február 20., kedd 16:20
Riporter: Rózsa Péter