„Klubrádió
Esti gyors

Kunetz: A várólistákat egész egyszerűen kiherélték

18/01/2024 21:39

| Szerző: Klubrádió

Az egészségügyi elemző a várólistákról azt mondta: november végéig 47 orvosi beavatkozás szerepelt ebben a körben, ezt lecsökkentették 19-20-ra, kikerültek például a szívkatéteres műtétek. Ráadásul már csak azok vannak várólistán, akik 60 napnál régebb óta várakoznak. Kunetz Zsombor szavai szerint Takács Péter államtitkár vagy hazudott ebben az ügyben, vagy ez "szellemi alulteljesítés" nála, a helyzet nem ismeretének következménye.

2024. január 18. Esti gyors / részlet, Kunetz Zsombor (24.01.18.)
08:10
00:00

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző, a Röntgen szakblog szerzője az orvosi ügyeletek bezárásáról, központosításáról az Esti gyorsban azt mondta, így az ellátás hozzáférhetőségét csökkenti a kormány. Tisztességes mentőszolgálatot kellene létrehozni, és akkor az ügyeletek lényegében feleslegessé válhatnának. Ehelyett nem hagyták, hogy az ügyeletek csökkentsék a nyomást, valamint tovább rombolták a mentőszolgálat kapacitásait, azzal, hogy az azok nagy részét már átadták neki. Vagyis miközben a saját munkakörét se tudja ellátni, pluszmunkára kötelezik. Ennek az lesz a következménye szerinte, hogy még kevésbé lesz elérhető a mentőszolgálat, még kevésbé fog kiérni, és ezek az ügyeletek is „teljesen haszontalanok” lesznek, alig tudják majd igénybe venni a lakók ezeket a szolgáltatásokat.

Blogbejegyzésében a kórházi várólistákra vonatkozó hivatalos statisztikákról írt; Takács Péter egészségügyi államtitkár eldicsekedett a sajtóban azzal, hogy csak három súlyos műtéti kategóriánál hosszabbak a várólisták, mint hatvan nap. Műsorvezetőnk szavai szerint Kunetz Zsombor itt arra utalt, hogy államtitkár nem mondott igazat.

Az elemző az adásban ennél élesebben fogalmazott, azt mondta, szavai szerint az államtitkár „hazudott”, illetve nem tudja, hogy ez hazugság vagy „szellemi alulteljesítés” nála, a helyzet nem ismeretének következménye. Amit szerinte hazugság, az annak a sejtetése, hogy jobban állna az ország a várólistákkal, mint a koronavírus-járvány előtt. Ez nem igaz, akkor ugyanis nem volt olyan kitétel, hogy csak a 60 napnál régebb óta várakozókat kell szerepeltetni, hanem benne voltak a 30 napnál kevesebb időt várakozók is.

Valamint – hangsúlyozta – megdöbbenve vette észre, hogy november végén a várólistákat „egész egyszerűen kiherélték”. Addig 47 orvosi beavatkozás és ellátás szerepelt ebben a körben, ezt lecsökkentették 19-20-ra. Hozzátette: a várólisták között szerepel az is, hogy milyen sokat kell várnia nyitott szívműtétre egy betegnek, akinek nem biztos, hogy van annyi ideje. A szívkatéteres műtétek viszont kikerültek, mert lehet, hogy ott „csak” 59 napot kellene várni holott amikor ezt tervezetten el lehet végezni, akkor is egy-két-három napon belül sort kell keríteni rá.

Így az elemző szerint ezek „ócska csúsztatások”, és semmi másra nem jók, mint hogy a lakosságot teljesen megvezessék az egészségügy állapotával kapcsolatban. A várólisták azt sem mérik, amit nagyon kellene, hogy egy beteg mennyi idő alatt jut el korrekt diagnosztikához – fűzte hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. január 18., csütörtök 18:35
Műsorvezető: Hardy Mihály