„Támogassa
Esti gyors

Pusztai: A kórházak komoly ellátási problémával néznek szembe

13/10/2023 08:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Azt is megjegyezte, hogy a kórházak alulfinanszírozásából adódó forráshiányból a beszállítóknak is kára keletkezik – állítja Pusztai Erzsébet volt egészségügyi államtitkár. Hozzátette, a kormánynak feltétlenül lépnie kell, különben a kórházak dologi ellátása kerül veszélybe.

2023. október 12. Esti gyors - részlet 2023.10.12. Pusztai Erzsébet
06:28
00:00

Nem csak az állami kórházakba, rendelőkbe megy kevesebb beteg, hanem a magánegészségügyben is csökken a betegszám.  A korábbi évekhez képest az esetszámok bő 10-15 százalékos visszaesést mutattak, a rendelésekről jellemzően a zsebből fizető (tehát nem egészségpénztár-tag, vagy valamilyen céges juttatási csomag miatt érkező) betegek tűnnek el – írja a G7.

Az egyik magyarázat a portál szerint, hogy a magánegészségügy nagyon megdrágult az infláció, a rezsi- és bérköltségek megemelkedése miatt. Viszont a lakosság fizetőképességét is megtépázta.

"A kórházak által elbocsátott betegek között ott vannak azok is, akik sajnos nem maradtak életben" – mondta az Esti gyors csütörtöki adásában Pusztai Erzsébet. A volt egészségügyi államtitkár szerint a koronavírus-járvány miatt átalakult az ellátás, problémák jelentkeztek, műtétek maradtak el, a háziorvosok felkeresése is gondot okozott. Ezért mindenki arra számított, hogy a járvány elmúltával megnövekszik a betegek száma. Ehhez képest továbbra is hatalmas várólisták vannak. Lelassult az ellátás.

"A csökkenés nem azért van, mert egészségesebbek az emberek, bár vannak olyan állapotok, amelyek spontán is javulnak, inkább arról, hogy vannak panaszok, de a kivizsgálások elhúzódnak, így ellátás is késik" – mondta, hozzátéve, így megvan az esélye annak is, hogy rosszabb állapotban kerülnek kórházba a betegek.

Azt is megjegyezte, hogy a kórházak alulfinanszírozásából adódó forráshiányból a beszállítóknak is kára keletkezett. A 60-70 milliárdos évenkénti hiányokat a beszuállítók fizették meg, hiszen ők a közbeszerzésen meghatározott áron kiszállították az eszközöket, de a fizetési határidőre az eszközöket felélték az intézmények, fizetni azonban nem tudtak. Ez nagyon hasonlít a ársapkákra, amelyből a veszteségeket is a kereskedők fizették meg. A kórházaknak jutó megemelkedő összeget a bérek emelésére kapták, nem a dologi kiadásokra.

A beszállítók még akkor is csak hitelfelvétellel pótolhatják veszteségüket, ha a kormány kompenzálja valamelyest veszteségüket. Ha azonban egy ilyen cég tönkremegy, nem lehet kötelezettségszegésért elmarasztalni. "Ebből még nagyon komoly ellátási gondok lehetnek, a kormánynak feltétlenül lépnie kell" – mondta Pusztai, hozzátéve, hogy az elmúlt években is kárpótolta valamelyest a kórházak ellátóit.

A teljesa beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Bús Csaba

Esti gyors/interjú Pusztai Erzsébettel
2023.10.12., csütörtök 18:43
Riporter: Hardy Mihály