„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Kultúra, sport? Felejtse el! A közlekedést, a takarítást is!

22/12/2020 16:13

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Már az alapszolgáltatásokat kockáztatja Orbán Viktor azzal, hogy megfelezi az iparűzési adót, a legfontosabb települési bevételt. Ám egy város önmagában hiába tiltakozik.

2020. december 22. Reggeli Személy - részlet 20.12.22. Nemény András
16:18
00:00

Szombathelyen milliárdos kieséssel számolnak a legújabb orbáni ötlet miatt. Hozzá kell azonban számolni azt is, amit már korábban elvontak, súlyadó, parkolási díj, stb-stb. A város üzemeltetése szinte lehetetlen – mondta el Nemény András, a város ellenzéki polgármestere. Például: kötelező feladat a közösségi közlekedés biztosítása, a járvány időszakában a járatok sűrítése. Szombathelynek nincs tömegközlekedési vállalata, állami céggel kénytelen szerződést kötni, amely idén kétszer annyit kér, mint amennyit tavaly. Vagy ott a szemétszállítás. A város kifizeti, de az állami pénz csak utólag érkezik meg, akkor sem fedezi a teljes költséget. Nemény András szerint világos: ez a piac is el van már rendezve, választás után koncesszióba kapja valaki, és abban a pillanatban vége a „rezsicsökkentésnek”, lehet emelni az árat. Feltéve, ha marad ez a kormány.

Az önkormányzat azon dolgozik, hogy az emberek minél többet tudjanak erről az egész támadássorozatról, ami a települések ellen zajlik. A vállalkozók például nem kértek adófelezést. Iparűzési adót nyereségből fizetnek. Akinek van, az ki tudja fizetni az adót, aki pedig veszteséges, azon semmit sem segít az adókönnyítés. Mellesleg a térségben működő kamara sem javasolt ilyen lépést.

A jövő év tervezhetetlen – állítja a polgármester. Szociális krízis fenyeget. Nincs mese, tiltakozni kell a fideszes városvezetők helyett is, mert sokan megtennék közülük is, de nem merik. Egy-egy önkormányzat magában hiába tiltakozik, ereje csak akkor van egy ilyen akciónak, ha sokan vannak, ha önkormányzati közösségekben lépnek fel a sarcolás ellen, és a lakosság támogatását is élvezik. Dési János műsorvezető itt felvetette, hogy eddig mindent lenyeltek az emberek, Orbán Viktor hatalma nem ingott meg, bármit is tett. Nemény András szerint ez egy nehéz, különlegesen nehéz év volt. Nagy a feszültség, és nincs olyan messze a választás. Az önkormányzatiság alapjai vannak veszélyben, már a konzervatívok közül is sokan elégedetlenek, és itt most nem a csapdába ejtett hazai, hanem az európai értelemben vett konzervatívokról van szó, tehát nem csupán baloldali fordulat, ami bekövetkezhet.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.12.22.09:00
Műsorvezető: Dési János