„Klubrádió
Megbeszéljük...

Külső szakértők vizsgálják a 3-as metrót

23/01/2020 21:44

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Talán még azt lesz a legkönnyebb eldönteni, hogy új, vagy felújított szerelvényeket szállított az orosz cég, ugyanis eszi a rozsda a kocsikat. Nagyobb falat lesz a jogi ellenőrzés.

2020. január 23. Megbeszéljük - részlet 20.01.23. Katona Tamás
13:43
00:00

Már a választási kampányban is felmerült, hogy alaposan meg kellene vizsgálni a 3-as metró szerelvényeinek beszerzését. Túl sok a homályos pont. Most, hogy furcsa helyeken támadta meg a korrózió az első kocsikat, tényleg elérkezett az idő az egész ügy tisztázására. Katona Tamás elnök péntekre összehívta a BKV Felügyelő Bizottságát, hogy elindítsák a folyamatot a főpolgármester utasításának megfelelően.

Meg kell állapítani, hogy új, vagy felújított kocsikat szállított az orosz fél. A kormány újak vásárlására nem adott engedélyt a korábbi városvezetésnek. Az elnök szerint objektív mércével eldönthető, hogy a 40 éves konstrukcióból mit tartottak meg, a cég műszaki menedzsmentje jó szakemberekből áll, akiknek elsődleges az utasok biztonsága. Egyébként pedig külső szakértőket is be kívánnak vonni.

A politikusok élesen fogalmaznak az egész felújítással kapcsolatban, felmerült a gyanú, hogy ez a közbeszerzés nem a nemzetközi előírások és a hazai törvények betartásával történt. Katona Tamás szerint meg kell ismerni a tényeket, majd le kell vonni a következtetéseket. Ezernyi kérdés vár válaszra. Gazdaságos volt-e, az lehetett-e a választott megoldás? Jó döntés volt-e a felújítás új szerelvények vásárlása helyett? Korrekt volt-e a tenderkiírás? Az orosz ajánlat megfelelt-e a kiírásnak? A végül megkötött szerződésnek megfelelően készült-e el a felújítás?

Hogy így utólag mi értelme van a körültekintő vizsgálatnak? Például az, hogy kiderüljenek az esetleges szabálytalanságok, törvénytelenségek, háttérérdekek. A tulajdonos majd levonja a következtetéseket, perelhet, büntető eljárást indíthat. Igaz, hogy ez utóbbi a mai magyarországi körülmények között nem olyan egyszerű.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Fotók: MTI/Balogh Zoltán.

Megbeszéljük
2020.01.23. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György