„Klubrádió
Hetes Stúdió

Közpénzek és magánügyek – Rózsa Péter jegyzete

11/11/2023 15:10

| Szerző: Rózsa Péter

A kiskereskedelmi forgalom csökken, a lakosság tartalékai elfogytak. Az embereknek már egy sovány sültgalamb sem jut, amíg Tiborcz, Mészáros és kapcsolt részeik nyugodtan sütögethetik gazdag pecsenyéjüket.

2023. november 11. Hetes stúdió - részlet Rózsa Péter jegyzete 2023.11.11.
04:24
00:00
Kilenc évvel ezelőtt, 2014. decemberében a Fidesz-kormány megszüntette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget. Ez a szervezet kezelte az uniós fejlesztési források ránk jutó részét, vagyis  az Európai Unió pénzügyi támogatásainak igénybevételéhez szükséges tervek, operatív programok előkészítése, és a pályázatok kírása, elbírálása volt a feladata.

Az ügynökséget 2006-ban a Gyurcsány-kormány hozta létre, 2014-ben a z Orbán-kormány szüntette meg, és azonnal a Lázár János által vezetett Miniszterelnökséghez delegálta a jogköreit. Ekkor történt az is, hogy annak a szoftvernek a kulcsát, ami a források felhasználásának teljes adminisztrációját kezelte, Lázár erős nyomásgyakorlás után szinte kicsavarta a jogtulajdonos kezéből, aki egy nappal később meg is halt.

Erről így számolt be a 444.hu:

Egy nappal az adás-vételi szerződés aláírása után, szívinfarktusban meghalt Komáromi András üzletember, a Welt 2000 Kft. volt tulajdonosa. Szombatig jogtulajdonosa volt a cég legfontosabb termékének, az EMIR-nek. Ez az a szoftver, amelyik Magyarország EU-csatlakozása óta kezeli a brüsszeli pénzek pályáztatását és elosztását. Komáromi nem volt beteg, 47 éves volt. Közeli barátai szerint nagyon megviselte a cég eladása körüli vita, és nem kizárt, hogy váratlan halála összefügg ezzel.

Tehát ekkor egy kézbe, Lázár János kezébe került Magyarország teljes uniós finanszírozásának ellenőrzése. Azt mondhatjuk, sebaj, végül is a Miniszterelnökséget vezető Minisztérium mégis csak a kormány része, és ezt a kormányt a többségi választók ültették a trónusra, hát akkor ezzel kell élni. Ezzel is éltünk eddig, hiszen a jogkör azóta is a Miniszterelnöki Hivatalnál maradt.

Sok víz lefolyt a Dunán, még több közös pénz folydogált magántőkealapokba, gyárakban, szállodákba és kastélyokba. Úgy látszik azonban hogy akár hatvan pusztányi birtok sem elég, ismét szintlépésre készül a NER: Néhány napja a Magyar Bankholding (MBH) és a Gránitbank konzorciuma nyerte el a következő támogatási ciklus idejére, vagyis a 2021-2027 közötti időszakra, hogy az európai uniós támogatások felett rendelkezzen.

Célfotó: Mészáros Lőrinc és Tiborcz István a képen. Mert mint közismert, az alig két év alatt több pénzintézet einstandolásával a második legnagyobb bankká hizlalt MBH Mészáros, míg a Gránit bizony Tiborcz érdekeltségébe tartozik. Kell ennél szebb és tisztább ügylet? A két úriember már bizonyított, szinte a világon páratlan gyorsasággal és mértékben halmozták fel milliárdos vagyonukat, és annyira megbízhatóak, hogy a főnökük a közpénzek kezelési jogát is nekik adja. Egy a zászló, tehát oly mindegy, ki, milyen lépcsőfokon álldogál a kormány hivatali és klientúra lépcsőjén, egy brancs, egy érdek, egy vagyon az elv.

Az ugyan egyelőre nem látszik, hogy a saját szövetségeseivel harcban álló magyar kormány mikor keveredik ki a frontvonalból, hogy végre Magyarország is hozzájusson, az egyelőre az igazságügyi reform szabotálása miatt visszatartott uniós forrásokhoz, de az azt majd elosztó cég, már előre jó kezekben van. Vagy nem. Mert éppen e ragadós kezek miatt lehet, még annyi esély sem marad a pénz folyósítására, mint eddig. Az, hogy végső soron ennek a lakosság issza meg a levét, legkevésbé az újabb helyzetbe hozott Mészáros – Tiborcz párost izgatja. Vagyonuk már így is határtalan, a kormány pedig a költségvetési lyukakat majd a már bejelentett  adóemelésekkel igyekszik pótolni, ennek nyomán viszont már most látható, hogy januártól az üzemanyag és élelmiszer árak megugranak. A kiskereskedelmi forgalom csökken, a lakosság tartalékai elfogytak. Az embereknek már egy sovány sültgalamb sem jut, amíg a két oligarcha és kapcsolt részei nyugodtan sütögetheti gazdag pecsenyéjét, amíg csak megnyílnak a pénzcsapok, hozzájuk folyik amúgy is a lé.

 

Rózsa Péter jegyzete a november 11-i Hetes stúdióban hangzott el, meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.