„Támogassa
Esti gyors

Bunkóság, ostobaság, barbárság - Rózsa Péter jegyzete

30/10/2023 18:02

| Szerző: Rózsa Péter

A fóliáztatott könyvek után persze a miniszter azt gondolhatja, jó az irány, tiltással védeni az ifjúságot. Elzárni előlük a valóság egy szeletét, amit a fotóriporter megörökített. Akkor az már nincs is?

2023. október 30. Esti gyors - részlet (2023.10.30. Rózsa Péter jegyzete)
02:37
00:00
Nem az a baj, hogy egy miniszter annyira el van tévedve a kormánypropaganda által keltett zűrzavarban, hogy pánikszerű döntést hoz egy politikai petárda okán, nem az a baj, hogy egy szélsőjobboldali szalonpolitikus csaj nem értve a XXI. századi európai értékrendet, sikítozik egy világhírű fotó láttán. Hanem az a baj, hogy ma ez az egyik legerősebb üzenet Magyarországról a világnak: a hülyeség.

Ez nem xenofóbia, nem vallásos és nem ízlésbeli érzékenység, nem erkölcsi aggodalom, nem neveltetési kérdés, hanem bunkóság, ostobaság, barbárság. Nem is kellene már ilyen marhaságokra reagálni, ha az egyik kormánytól egyébként független portál nem azt írta volna címében, hogy kulturális győzelmet aratott a Mi Hazánk…

Szóval értem, kell a jó cím, jó cégér, a lényeg, hogy a közönség odafigyeljen, felkapja a fejét. ez eddig a zsurnalisztikai érv, de a nettó baromságot miért kellene eladni? Értékesíti az magát, nem kellene még egy lapáttal rátenni, az egyébként is sokat nyomó fekáliára! Ez már nem a sajtó dolga, ez önépítő trágyadomb, már távolról is bűzlik az ország ettől.

A fóliáztatott könyvek után persze a miniszter azt gondolhatja, jó az irány, tiltással védeni az ifjúságot. Elzárni előlük a valóság egy szeletét, amit a fotóriporter megörökített. Akkor az már nincs is? Eszébe sem jut ennek a szerencsétlenkedő hivatalnoknak, hogy éppen ezekkel a bunkó politikai megnyilvánulásokkal rombolják a gyerekeink lelkét. Nem kell felmondanom, hiszen a miniszter úr pont úgy a Kádár-rendszerben nőtt fel, mint én, jól ismerjük a kulturális élet tiltásai, tűrései és támogatásai által okozott szellemi kártevés eredményét: az értő és művelt, és tanulni vágyó fiatalok vagy elmentek, vagy belső emigrációban élték az életüket.

Bár most van remény, hiszen bekötött szemmel azonnal sok fiatal vonult a Nemzeti Múzeum elé, hogy kifejezze, szerintük az ilyen döntések politikai vakságra vallanak. Némi vigasz, és történelmi tapasztalat, amikor a buzgó csinovnyikok rendszere megbukik, s végre kinyitják a szemüket, rettenetes lesz látniuk, mennyire más a való világ, mint amit hatalmuk idején másokra akartak erőltetni. Ilyenkor egyet tehetnek, mivel a csomagolásban már amúgy szereztek némi gyakorlatot, gyorsan befóliázzák azt a szellemi trágyát, amit korábban összeraktak, és jó mélyre elássák. Így legyen!

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2023. október 30-i adásában hangzott el.