„Klubrádió
A lényeg

Libri-könyvesboltban tépték le a fóliát a Budapest Pride szervezői

4/10/2023 19:13

| Szerző: Klubrádió

Polgári engedetlenségi akciót szerveztek szerdán a Budapest Pride szervezői Papp Évával, a Ricsárdgír korábbi énekesnőjével és Kovács Domokos színművésszel a kormányközeli MCC-hez került Libri egyik könyvesboltjában – írja a 444.

Az eseményen a négy aktivista röviden elmondta, miért érzi fontosnak a kiállást, majd számos könyvet megszabadítottak fóliájától. Az akció után a fóliákat visszaadták a bolt munkatársainak, és felajánlották, hogy kifizetik az általuk okozott károkat. Ezt az ott dolgozók visszautasították, mint elmondták, a tiltakozók nem okoztak károkat, „a könyveket pedig majd úgyis visszacsomagolják”.

Papp Éva az akció előtt arról beszélt: azért csatlakozott a kiálláshoz, mert „a zsigereiben érzi”, hogy számára morális kötelesség, hogy ha megkeresik egy ilyen akcióval, akkor részt kell benne vennie, mert felháborítónak és károsnak tartja, ami történik. Kovács Domokos azt mondta, reméli, senkinek sem kérdés, hogy „ha egy bizonyos csoportra ma sárga csillagot raknának, akkor ez ellen a társadalomnak fel kellene lépnie, a jelenlegi történések pedig ennek a helyzetnek az előszobáját jelentik”.

A tiltakozókat a Helsinki Bizottság jogi megfigyelői is elkísérték, a Budapest Pride pedig élőben közvetítette az eseményeket Instagram-oldalán.

A Libriben július elején kezdték el fóliába csomagolni azokat a könyveket, amelyek a gyermekvédelminek nevezett – valójában homofób – törvény értelmében problematikusnak lettek bélyegezve, például azért, mert meleg karakterek vannak bennük. Azóta nem ez az első alkalom, hogy kiállnak a törvény és azon belül is a fóliázás ellen.

(forrás: 444.hu)