„Klubrádió
Reggeli gyors

Közel sem teljes a szociális ágazatban dolgozók oltása

30/03/2021 14:49

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár az oltási terv második ütemében szerepeltek, a szociális dolgozók beoltása nagyon vegyes képet ad, Köves Ferenc szerint. A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt is elmondta, hogy míg a bentlakásos intézmények dolgozói és ügyfeleik oltása valóban megtörtént, ők csupán egy részét képezik. Több szervezet épp ezért fogalmazta meg nyílt levelét amelyben haladéktalan intézkedést követelnek a kormánytól.

2021. március 30. Reggeli gyors - részlet 21.03.30. Köves Ferenc
06:29
00:00

A hajléktalanok oltása azért is problémás, mert egészségügyi állapotuk általánosan rosszabb – mondta a Reggeli gyorsban Köves Ferenc. A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt is hozzátette, hogy információi szerint azok a hajléktalanok, akik oltakozni szerettek volna, már nagyrészt megkapták a vakcinát. Esetükben azért is volt fontos a gyors vakcinálás, mert egymással gyakran érintkezzenek és átlagéletkoruk is jellemzően magasabb.

Más a helyzet a szociális ágazatban dolgozókkal, akik ugyan az oltási terv második ütemében kerültek elviekben sorra, de ez Köves szerint nem fedi teljesen a valóságot. Míg az idősotthonokban és a bentlakásos otthonokban dolgozók, valamint ügyfeleik oltása valóban megkezdődött január végén, viszont ők csopán egy részét képezik a szociális ágazatnak, amelyben közel 90 ezren dolgoznak.

Koronavírus – Ellenőrzés a balassagyarmati Szent Erzsébet
Fotó: Komka Péter/MTI
 

Ezért is fogalmazta meg az Esély Labor Egyesület, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) nyílt levélben követelésüket, hogy sürgősen tegyék elérhetővé a koronavírus elleni védőoltást minden szociális ágazati dolgozó és szociális ellátásban részesülő ügyfél számára. A kezdeményezéshez további 16 szervezet csatlakozott.

A helyzetet az is súlyosbítja, hogy mivel az oltási tervben szerepeltek, nem is kérték az ágazatban dolgozókat, hogy egyénileg regisztráljanak oltásra.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.03.30. 6:47
Riporter: Dési János