„Klubrádió
Esti gyors

Komlón este 10-kor lekapcsolhatják a közvilágítást, sőt, kijárási tilalom is jöhet

21/10/2022 21:07

| Szerző: Klubrádió

Este tíztől lekapcsolnák a közvilágítást Baranya megye második legnagyobb településén a magas rezsiárak miatt, sőt, a polgármester erre az időre még kijárási tilalmat is elrendelne a városban. Molnár Tamás összeállítása.

2022. október 21. Esti gyors / részlet, Molnár Tamás összeállítása Komlóról (22.10.21.)
05:55
00:00

Egyre nagyobb gondban vannak az önkormányzatok. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere már augusztus végén arról beszélt, állami segítség nélkül az önkormányzatok képtelenek lesznek kifizetni rezsiszámláikat.

Segítség azonban továbbra sem érkezik, így mindenki azzal spórol, amivel tud. Több városban sorra zárnak be sport, kulturális és közintézmények, pénteken például Szeged jelentette be, miként terveznek takarékoskodni. Megint máshol a hivatalokban csavarják le a fűtést, és olyan települések is akadnak, ahol a közvilágítást kapcsolják le egy idő után.

A mostani tervek szerint a többi között ez történne a Baranya megyei Komlón is, viszont drasztikusabb mértékben. Ugyanis a város óvodában mindössze 20 fok lehetne, és az egyik javaslat szerint este 10-kor pedig lelőnék a közvilágítást is, amit hajnali 4-kor kapcsolnának fel újra. A fideszes polgármester, Polics József pedig azt is tanácsolta, hogy erre az időszakra kijárási tilalmat is elrendelnének a városban. Ez viszont számos problémát vetne fel, hiszen a település a megye második legnépesebb városa Pécs után, sokan pedig a megyeszékhelyre járnak át dolgozni. És akik délutáni műszakot visznek, nem is tudnak hazajutni olyan busszal, amely este 10 előtt elindulna Pécsről. Így a város lakói természetesen felháborodottak – mondta Ferenczy Tamás, a Komló Összeköt Egyesület frakció elnöke.

Ferenczy szerint azonban a javaslat nem fog átmenni, mivel az ellenzéki Komló Összeköt Egyesület frakciója képezi az önkormányzatban a túlsúlyt, ők pedig határozottan elutasítják. Az éjszakai áramszolgáltatás megszüntetését javasolja a polgármester, a kijárási tilalom szóban hangzott el, de mindkettőre nemet mondanak – közölte.

 
A komlói városháza, kép: Györkő Zsombor / Wikimedia Commons
 
 

Az ellenzéki képviselő úgy látja, a közvilágítás lekapcsolása, illetve a közintézmények minimális kifűtése is átgondolatlan és elkapkodott javaslat, amelynek célja mindössze annyi, hogy a városvezetés megfeleljen a Fidesz jelenlegi takarékoskodni akaró narratívájának. Ferenczy szerint nonszensz, hogy ne legyen közvilágítás ebben az időszakban és ezt biztosan nem beszélték meg szakemberekkel.

A város dolgát az sem könnyíti, hogy nem tudnak konkrét számadatokat, mennyi pénzzel gazdálkodhatnak – mondta Ferenczy. Õ úgy látja, az államnak igenis kötelessége gondoskodni az önkormányzatokról, hiszen azok is az állam részét képezik. Hozzátette, nincsenek meg azok a szerződések, amelyek alapján látni lehetne, hogy az 50 százalékos megtakarítás pontosan mekkora összeget jelentene. Arról is beszélt, hogy hiába fideszes a polgármester, sok adót elvont a kormány.

Ugyanakkor hiába az ellenzéki túlsúly, a frakció sem tud javaslatot tenni, legalábbis addig semmiképp, amíg nem látják, milyen árakkal és mekkora büdzsével számolhatnak.

A témával kapcsolatban kerestük Polics József polgármestert is, azonban a riport elkészültégi nem érkezett válasz a részéről.

A riportot a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. október 21., péntek 18:45
Riporter: Molnár Tamás