„Klubrádió
A lényeg

Karácsony nem tudja, túlélik-e 2023-at, a főváros márciusra csődbe megy

13/10/2022 19:05

| Szerző: Klubrádió

"Nem tudom túléljük-e 2023-at, ha ma ránézek a holland tőzsde gázááraira, akkor nem valószínű, a főváros nagyjából márciusra csődbe megy kormányzati segítség nélkül" – mondta a főpolgármester egy konferencián.

Van-e még önkormányzatiság Magyarországon? – ezzel a címmel hirdetett konferenciát a Republikon Intézet annak apropóján, hogy három év telt el az önkormányzati választás óta, vagyis túl vagyunk az ötéves ciklus felén. (Ráadásul a következő önkormányzati választást előrehozták 2024 tavaszára.) Az ellenzéki polgármesterek részvételével tartott kerekasztal-beszélgetés kiindulópontja az volt, hogy Magyarország önkormányzatai folyamatos viták kereszttüzében állnak, legyen szó a települések pénzügyi és jogi autonómiájáról, hatásköreiről, vagy épp a járvány kezelésében betöltött szerepükről.

A konferencia címében feltett kérdésre, hogy van-e önkormányzatiság ma Magyarországon, elsőként Karácsony Gergely főpolgármester felelt, így: "erre ma nincs válasz, és ez önmagában rossz hír, arra sem tudnék válaszolni, van-e ma Magyarországon demokrácia, de inkább nincs". Szerinte ott tartunk, hogy "határeset, lehet-e még önkormányzati rendszerről beszélni, és reggelig tudnánk sorolni azokat a jogszabályokat, amelyek az önkormányzatok jog- és mozgásterét szűkítik".

Karácsony közölte: három éve az ország sok pontján nem állampárti jelöltek nyerték a választásokat, és az önkormányzatok egyfajta filozófiaváltáson mentek át. A járványhelyzet, az ukrajnai menekültek és az energiaválság kezelése szempontjából az önkormányzatok sokkal jobban viselkedtek, jobban reagáltak, mint sok esetben a kormány – állapította meg a főpolgármester, majd áttért az említett utóbbi krízisre, ami az eddigi legnehezebb feladat elá állítja szerinte az önkormányzatokat – kicsiket és nagyokat egyaránt.

"Nem tudom túléljük-e a 2023-at, ha ma ránézek a holland tőzsde gázááraira, akkor nem valószínű, a főváros nagyjából márciusra csődbe megy kormányzati segítség nélkül" – fogalmazott Karácsony, megjegyezve: "ha így is lesz, nyugodt szívvel tudunk tükörbe nézni, mert ha ez a krízis ki is húzza az önkormányzatok alól a talajt, az nem az önkormányzati politikusok hibája lesz".

"Mi nem a hatalmat, hanem a közösséget szeretjük, ez talán elég energiát ad, hogy túléljük a 2023-at, és talán a 2024-et is, amikor a választások után még több ilyen önkormányzat lesz” – tette hozzá a főpolgármester.

A konferencián felszólalt még Csőzik László (Érd), Matkovich Ilona (Vác), Nemény András (Szombathely) és Soproni Tamás, a főváros VI. kerületének polgármestere is. 

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)