„Klubrádió
Reggeli gyors

Komáromi: Az egész járványon végigvonul a dilettantizmus

10/05/2021 11:54

| Szerző: Klubrádió/szg

Az egész járványon „végigvonul a dilettantizmus és kapkodás” – mondta Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa. Azt mondta: sokszor a háziorvosok nem is tudnak róla, hogy egy beteg már kapott valamilyen oltást, nem kapnak erről visszajelzést, és amikor jelzi feléjük a hatóság, hogy küldhetnek 50-100 embert oltópontra, olyanokat is küldenének, akik adott esetben több hete megkapták.

2021. május 10. Reggeli gyors / részlet, Komáromi Zoltán (21.05.10.)
07:33
00:00

Korábban a miniszter azt mondta, hogy fizetni kell a egészségügyi ellátáshoz kötelező tesztekért, aztán megjelent egy hír arról, hogy ha valakit önhibáján kívül nem oltottak be, annak mégsem kell. Közben a háziorvosokat hibáztatják a késve érkező védettségi igazolványokért. Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa feltette a kérdést: kihez forduljon egy beteg, ha volt védőoltáson, de nem kapott plasztikkártyát, fölment a honlapra, írt emailt, arra nem kapott választ, és szeretne például elmenni egy étterembe. Ha egy praxisban 2-300 betegnek van ilyen problémája, azzal leterheli a rendelőt, ahol inkább a betegekkel vagy a következő oltásokkal foglalkoznának. 

Azt mondta: az egész járványon „végigvonul a dilettantizmus és kapkodás”. Hoznak egy rendelkezést, a miniszterelnök bejelent valamit, amit vélhetően nem egyeztetnek előre, majd a szakemberek elkezdenek azon dolgozni, hogy legyen hozzá jogi háttér, és tavaly március óta ezt tapasztalni. Az orvosok, ápolók megfeszített munkával dolgoznak, mégse hagyják, hogy ezek a dolgok a szakma szabályai szerint menjenek – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy egy-egy napra fel lehet pörgetni az oltások számát olyan „rohamokkal”, mint amikor Pfizert lehetett kapni két hete pénteken. De van 4500 háziorvosi praxis, ahol felnőtteket látnak el, és ha mindegyik kapna 100 vakcinát egy hétvégére, akkor már elég sok embert tudnának beoltani a rendelő 1-2 kilométeres körzetből, nem kellene 10 km-t utazniuk egy oltópontra. A regisztráció, amely szerinte bevallottan vagy be nem vallottan „a Fidesz adathalászata”, az oltást akarók telefonszámát és email-címét tudják megszerezni vele, sehol a világon nem feltétele az oltásnak.

Sokszor a háziorvosok nem is tudnak róla, hogy egy beteg kapott valamilyen oltást, nem kapnak erről visszajelzést, és amikor jelzi feléjük a hatóság, hogy küldhetnek 50-100 embert oltópontokra, olyanokat is küldenének, akik adott esetben több hete megkapták. Azt is mondta: kontaktkutatásban nagyon rossz eredményeket ért el az ország az elmúlt hónapokban.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors
2021. május 10., hétfő 08:10
Riporter: Szénási Sándor