„Köszönjük,

Házi Gyermekorvosok Egyesülete: Ha megjelenik az indiai mutáns, újra kell gondolni a járványügyi intézkedéseket

10/05/2021 10:12

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kamasz László

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint az, hogy az iskolanyitás biztonságos lesz-e, jelentős részben a felnőtteken is múlik – fontos ugyanis, hogy betartsák a szabályokat, és a gyerekeket is erre biztassák. A 16-18 évesek oltásával kapcsolatban azt mondta: ha ez a korosztály beoltatja magát, az számukra és a környezetük számára is nagy jelentőségű.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a fiataloknak nagy igényük van arra, hogy együtt legyenek, a terasznyitás hévégéjén sok fiatalt láthattunk az éttermek teraszain, ennél biztonságosabb az iskola. A szakember szerint a biztosat nagyjából egy hónap múlva lehet majd megmondani, ekkora lesz látható ugyanis, hogy az iskolanyitás mellett sikerült-e betartani a szabályokat.

Havasi Katalin szerint a külföldi példákból látható, hogy a brit mutáns gyorsabban terjed, de talán nem okoz olyan súlyos megbetegedést a fiatalok körében, mint azt az első hírekből hallani lehetett. Ugyanakkor a poszt-covid szindrómáról ebben az esetben még nem lehet biztosat mondani. Az indiai mutáns a hírek szerint már súlyosabb fertőzéseket okozhat, ha ezzel találkozunk, valószínűleg újra kell majd tervezni, mit szabad és mit nem.

Havasi Katalin arra biztat minden fiatalt, hogy oltassa be magát. Szerinte ugyanis akár egy életre kiható rossz hatása is lehet annak, ha valaki elkapja a fertőzést.

(Forrás: 24.hu)